Zdravlje

Mali trik kako da vaše malo zavoli povrće

Rezervirano za mame

lifeX.hr

Svjetska zdravstvena organizacija objavila je da je prehrana siromašna povrćem i voćem u top 10 faktora rizika smrtnosti u razvijenim zemljama.

Povrće i voće osiguravaju esencijalne vitamine i druge nutrijente, a prehrana bogata povrćem i voćem osigurava mnoge zdravstvene benefite uključujući prevenciju kroničnih bolesti poput kardiovaskularnih bolesti, povišenog tlaka, moždanog udara i nekih vrsta karcinoma kao i prevenciju pretilosti i zdravstvenih problema koje ono donosi.

Unatoč brojnim studijama koje dokazuju navedeno i radu zdravstvene struke na promociji zdrave prehrane, potaknuti ljude da konzumiraju te namirnice, posebno povrće pravi je izazov.

Osnovni je razlog što povrće najčešće nije ukusno većini populacije, a posebno djeci, jer smo rođeni sa preferencijom na slatki okus.

Preferencija prema određenim namirnicama razvija se u najranijem djetinjstvu, na samom početku dohrane. Početak dohrane ključan je period za razvoj preferencije, jer dojenčad tada isprobava okuse, te su spremni prihvatiti nove namirnice i ubrzo ih zavoljeti.

Ukoliko dohrana počne sa voćem, koje je slatkog okusa jer sadrži prirodne šećere, dojenče će teže prihvatiti okus povrća nakon toga. Posljednja istraživanja pozivaju da dohrana počne sa povrćem i da se povrće daje kontinuirano prvih nekoliko tjedana. Princip „prvo povrće, raznoliko i učestalo“ osigurat će da dijete zavoli povrće i da preferencija prema povrću traje cijeli život.

Time će majka osigurati svom djetetu kvalitetan, zdrav život.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori