Šareno

Mali savjeti kako brzo naučiti engleski

lifeX.hr

engleski

Svi znamo da je  engleski jezik prisutan na svakom kutku zemaljske kugle. Bez njega danas ne možete. Bez obzira koliko imali godina i koliko znali uvijek možete početi učiti novi jezik ili ga usavršavati. Kako bi brže savladali nove riječi na webu inicijativa.biz  možete pronaći i 50 izraza koje trebate znati, a možete se javiti i na besplatno testiranje.

A evo par savjeta kako brže učiti nove riječi

1. SAZNAJ KAKO NAJBOLJE UČIŠ

Svaki mozak radi na drugačiji način, što znači da svako od nas uči drugačije. Zaboravite tvrdnju da jedna veličina odgovara svima, kao što je vašem tijelu zadovoljstvo nositi traperice koje vam idealno odgovaraju tako je i vašem mozgu zadovoljstvo učiti na način koji mu odgovara. Neki od nas su pretežito vizualni tipovi koji trebaju vidjeti napisanu riječ kako bi ju zapamtili, dok su drugi praktični tipovi čije ruke trebaju nešto napisati i dotaknuti kako bi nešto lakše zapamtili. Možda su najsretniji oni slušni tipovi kada je riječ o učenju jezika jer sve što moraju učiniti je čuti riječ i pohraniti u svoju memoriju.
Većina od nas favorizirat će jedan od tipova učenja, ali složit će te se da ipak koristimo sva tri tipa učenja samo u različitim fazama. Tako da je idealna situacija koristiti sve tri metode učenja s naglaskom na onu koja nam najviše odgovara. Na taj će se način sve one lukave riječi trajno zaglaviti u glavi.
Dakle koja vrsta učenika si ti ?

2. ZAPIŠI RIJEČ I ZALIJEPI

Hvala Bogu netko je izmislio ljepljive papiriće, idealne da na njih stane jedna riječ. Zapišite riječ koju učite i zalijepite gdje god želite: zid, stol, stolicu, vrata, na dečka, djevojku… Kada ste gotovi s time, možete zapisati malo složenije riječi i zalijepiti ih na mjesta gdje će te najvjerojatnije pogledati: hladnjak, put do kupaonice, sudoper, računalo… Jednom kada se stvori hrpa papirića, najbolje je da napravite plakat i zalijepite na zid koji će te često gledati. Čak i ako tako pročitate riječ krajičkom oka pomažete mozgu da zapamti.

3. POTRAŽITE U SEBI UMJETNIKA

Za one vizualne učenike među nama ili one koji jednostavno vole umjetnost i grafite postoji umjetnički način kako zapamtiti novu riječ. Ispišite ili nacrtajte sliku riječi, a zatim ispišite riječ oko slike. Dobar primjer je RUKA (hand) ako želite naučiti riječ KAZNITI (punish)
Sliku stavite na mjesto gdje će te ju vidjeti svakodnevno. Napravite crteže tumačenja vokabulara o svojim kolegama, prijateljima, partneru, djeci, jer što je smješnije to je bolje i zabavnije učiti. Na ovakav način učenja, slika će Vas odvesti jedan korak bliže da nikada ne zaboravite riječ koja Vas možda inspirira.

4. SASTAVITE REČENICU

Vrlo jednostavno, napišite rečenicu koja će sadržavati riječ koju želite naučiti. To je važno jer koristite riječ u kontekstu i mozak će zapamtiti frazu koju će povezivati s tom riječi. Primjerice želite naučiti riječ MAGARAC (donkey), mogli bi napisati frazu: MAGARCI SU SMRDLJIVI (Donkeys are smelly). Također, ne zaboravite da koristite rečenicu i u stvarnom životu. Dodijelite si zadatak razgovarati s nekim pritom koristeći tu riječ u govoru: POGLEDAJ TOG MAGARCA, KAKO JE DEBEO! ( Look at that donkey. It’s so fat!) Možda će te otkriti neke čudne i smješnije situacije, ali Vaš će mozak to sigurno zapamtiti.

5. KORISTITE SVOJ JEZIK

Postoje neke riječi koje na materinjem jeziku izgovaramo slično kao na stranom jeziku, sličnosti u izgovoru mogu nam pomoći da lakše zapamtimo riječ.

6. KORISTITE GESTE

Za sve one praktične učenike, povezivanjem riječi s gestom može biti vrlo korisno. Primjerice, trljajući prstima svoju bradu značilo bi ŠTO ME BRIGA ( What do I care) ili kako bi gestom pokazali SPUSTITI AVION? (to land a plane?) ili POBIJEDITI (to win). Dodjeljivanjem geste na neku zahtjevniju riječ, Vaš će se mozak prisjetiti riječi u trenutku kada ponovite gestu kasnije.

7. IZBJEGAVAJTE PREOPTEREĆIVANJE RIJEČIMA

Općenito naš mozak ne može zapamtiti previše novih informacija. Ograničite se na maksimalno 10 novih riječi svaki dan. U idealnom slučaju, trebalo bi započeti s 5 riječi na dan. To je 35 novih riječi u tjednu, 140 mjesečno i 1680 godišnje. Na dobrom ste putu da dosegnete prosjek od 2000 riječi koje koristimo redovno i koje čine jezgru našeg vokabulara. Također, treba napomenuti da će s vremenom biti potrebno ponoviti neke riječi koje smo zaboravili.

8. PRAKSA NAS ČINI SAVRŠENIMA

Ključ svega je ponavljati, ponavljati i ponavljati. Slušaj, crtaj, gledaj, glumi i opet izgovaraj nove riječi i one će biti memorirane u naša sjećanja za dugo vrijeme, ako ne i zauvijek.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori