Putopisi

Mali anđeo skriven na dnu oceana

lifeX.hr

underwater-river-cenote-angelita-mexico-8

Priroda nas ponekad doista iznenadi svojom čudnovatošću i ljepotom. Pogledajte samo ove prizore, izgledaju poput snova, potpune ne realistički. No nije photoshop ili nešto slično, ova rijeka koja mirno plovi na dnu oceana je zaista stvarna. Nalazi se u Meksiku na poluotoku Jukatan.

Ova podvodna rijeka ima i ime zove se Angelita (mali anđeo) i može se naći 10-15 minuta vožnje od Tuluma. To je vjerojatno jedinstveni prizor i prirodni fenomen koji zbog tankog sloja hidrogen sulfata odvaja morsku vodu od riječne vode. Na prvi pogled, prizor rijeke izgleda kao prizor na obali bilo koje rijeke bilo gdje na zemlji. Na „obali“ ima čak i komada stabala oko rijeke, no kada pogledate da iznad nje pliva ronilac tada prizor zadobije totalno drugačiju konotaciju.

Cenotes su zapravo duboke prirodne jame, ili vrtače, karakteristične za Meksiko, proizašle iz raspadanja vapnenačke podloge oko podzemnih voda. Duboko zadivljen ovim prizorom jedan od ronioca kaže: „ Kada s površine mora pogledate dolje možete vidjeti samo plavetnilo, no kada zaronite i polako se spuštatne u dubino, nakon 18 metara prizor koji se otvara pred vama doima se pomalo sablasno, kao iz nekih mističnih filmova. Na dnu stoje razbacani goli dijelovi stabla i čudna magla u nastavku, sve izgleda toliko nestvarno da se pitate sanjate li ili ne.“

Eto za one radoznale i ljubitelje ronjenja Meksiko je prava destinacija za vas, osim čudnovatih spilja i predivnog azurnog mora kod Jukatana sada postoji i jedinstvena oceanska rijeka. Pa tko ne bi htio vidjeti tog Malog anđela skrivenog na dnu oceana.

underwater-river-cenote-angelita-mexico-1 underwater-river-cenote-angelita-mexico-2 underwater-river-cenote-angelita-mexico-3 underwater-river-cenote-angelita-mexico-5 underwater-river-cenote-angelita-mexico-6 underwater-river-cenote-angelita-mexico-7

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori