Zdravlje

Male tvornice dobrog zraka

lifeX.hr

Iako živimo u divnoj zemlji čistog zraka, u našim domovima zrak može biti posve drugačije kvalitete. Naime, naši domovi mogu biti prepuni kemikalije koje ispuštaju svakodnevni proizvodi i predmeti. Stvari poput, plastike, gume, papira, platna i štošta drugo može sadržavati kemikalije poput benzena, formaldehida i trikloroetilena.

Ali bez brige, i toj problematici možemo doskočiti. Naravno priroda nam nudi rješenje! NASA  je u suradnji sa Associated Landscape Contractors of America (ALCA) istražila koje to biljke najbolje djeluju kao prirodni pročiščivać zraka. Na temelju dostupnosti, jednostavnosti  održavanja kao i učinkovitosti poboljšanja zraka evo top 6 pravih malih tvornica kvalitetnog zraka.

1. Bambus palma: Prema NASA-e, uklanja formaldahyde te djeluje kao prirodni ovlaživač zraka.

2.  Sabljica ili Svekrvin jezik (Sansevieria trifasciata): savršeno upija dušikovih oksida i formaldahide.

3. Areca palma: Jedan od najboljih biljaka za pročišćavanje zraka, tj. za opću čistoću zraka.

4. Klorofit (Zeleni ljiljan lat. Chlorophytum comosum): je vjerojatno jedna od kućnih biljaka koja se najlakše uzgaja i razmnožava. Raste gotovo posvuda i vrlo je dekorativna sa svojim zelenim ili zeleno – bijelo prošaranim, izduženim listovima. Ove biljke su prava mala unutarnja postrojenja za uklanjanje ugljičnog monoksida i drugih toksina ili nečistoća. Klorofit je jedna od tri biljke za koje NASA smatra da najbolje uklanja formaldahide iz zraka.

5. Ljiljan: Ova biljka se može nazvati pravi čistač. Često je stavljaju u kupaonice ili tamo gdje ima vlage, jer je poznato kako ona  uklanjanje spore plijesni. Isto tako uklanja formaldahide i trikloroetilenom.

6. Gerberi: Ne samo da ovi prelijepi cvjetovi uklanjaju benzena iz zraka, oni su poznati kao biljke koje mogu poboljšati san upijajući ugljični dioksid i ispušatajući puno više kisika preko noći.

via: liveinthenow.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori