Zdravlje

Mala tajna kako ćete lakše smršaviti

Najnovije istraživanje dokazuje da dobre bakterije imaju ulogu kod mršavljenja

lifeX.hr

Pretilost je postala bolest modernog doba. Prema podacima Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo, 63% muškaraca i 54% žena u Hrvatskoj ima prekomjernu težinu, a pretilo ih je 20%, podjednako muškaraca i žena. Hrvatska se ubraja u “debele nacije”. Na ljestvici debelih država u Europi Hrvatska je na petom mjestu. Ispred nas su Malta, Grčka, Turska i Engleska. Po prekomjernoj težini prema spolu, Hrvatice su na trećem, a Hrvati na četvrtom mjestu. U cijelome svijetu, između 194 obrađene zemlje svijeta, Hrvatska zauzima 71. mjesto.

No, nemaju samo odrasli problem ovaj , svako peto dijete u Hrvatskoj je pretilo, a čak više od 40 posto djece ima prekomjernu tjelesnu težinu.

Zato su istraživanja vezana uz pretilost djece jako dobrodošla. Nova studija vodila se na sveučilištu Calgaryju u Kanadi. Studija je uključivala djecu od 7 do 12 godina, koji su bili klasificirani kao oni koji su imali prekomjernu tjelesnu težinu ili su bili pretili  ali bez zdravstvenih tegoba.  Sudionici su bili podijeljeni u dvije grupe. Jedna grupa uzimala je placebo, a druga probiotik, odnosno prebiotski vlakno – inulin obogaćeni oligofruktozom, jednom dnevno tijekom 16 tjedana. Prebiotik je dobiven kao bijeli prah, pomiješan u vodi.

Dakle djeca nisu morala mijenjati svoje navike, samo su jednom dnevno uzimali preboike, odnosno placebo (kongtrolna skupina).

Na temelju četveromjesečnog istraživanja i dobivenih rezultata napravljena je godišnja projekcija. Po toj projekciji povećanje tjelesne težine u prebiotičkoj skupini bilo je 3 kilograma, dok je u placebo skupini iznosilo 8 kg,  gotovo trostruko više. Dakle, samo korištenje prebiotika poboljšalo je promjene bakterija u trbuhu u usporedbi s placebom.

Ovo istraživanje objavljeno u Gastroenterology, službenom časopisu American Gastroenterological Association (AGA), dokazuje da prebiotici smanjuju masnoću kod djece s prekomjernom tjelesnom težinom mijenjanjem mikrobiotu crijeva.  Prebiotici su neprobavljivi sastojci hrane (poput vlakana) koji djeluju kao gnojiva kako bi stimulirali rast dobrih bakterija u crijevima, dok probiotici uvode nove bakterije u sustav.

Ovo istraživanje jasno pokazuje povezanost debljine s  dobrim bakterijama u našim crijevima, pa ukoliko želite smanjiti svoju težinu i vratiti crijevnu floru u balans koristite prebiotike i probiotike.

acidosalus.com

Fotka freepik

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori