Priče života

Lincoln i njegovi neuspjesi

lifeX.hr

Što znate o Lincolnu osim da je bio vrlo uspješan američki predsjednik? A znate li koliko je prije toga imao neuspjeha i kroz što je sve prolazio?

Evo neke od činjenica iz njegova života iz knjge Kako ovladati vremenom i životom Alana Lakeina:
1832.  ostaje bez posla
1832.  gubi na izborima za zakonodavna tijela
1833.  doživljava poslovni neuspjeh
1834. opet nije izabran u zakonodavno tijelo
1835. umire mu djevojka
1836. doživio je živčani slom
1838. gubi na izborima za glasnogovornika
1843. gubi na izborima za Kongres
1848. opet gubi na izborima
1849. odbijen mu je zahtjev da postane časnik
1854. gubi na izborima za senat
1856. gubi na izborima za potpredsjednika
1858. ponovno gubi na izborima za Senat

Ah koliko poraza da bi 1860. Konačno postao predsjednikom SAD-a. Navedeni neuspjesi mnoge bi slomili no njega nisu, a neki bi se i od prvog neuspjeha teško podigli. No Lincoln se nikada nije predao. Iz svakog svog neuspjeha nešto bi naučio i išao dalje.

Još kao splavar na Mississippiju Lincoln je suosjećajno pogledavao kako crnce okovane u lancima odvoze prema tržnici roblja i već tada znao da će se javno boriti protiv toga. Kao član kongresa 1849. Imao je zapažen nastup protiv širenja ropstva na nove predjele Sjedinjenih Država. Godine 1854. je bio koutemeljitelj nove Republikanske stranke uz čiju je pomoć i postao predsjednik. Taj izbor istaknutog protivnika ropstva na čelu države bio je signal za pobunu na robovlasničkom Jugu Amerike po je u ožujku 1861 godine sedam država (kasnije još 4) napustilo Uniju i osnovala Konfederaciju. U travnju počinje Američki građanski rat (1861-1865) koji završava pobjedom Sjevera i ukidanjem ropstva. Lincoln je i drugi puta izabran za predsjednika 1864. Godine a ubijem je godinu nakon u atentatu kojeg je na njega izvršio fanatični južnjak.

Lincoln je simbol moralne vrijednosti, poštenja, tolerancije, skromnosti, postao je žrtvom onoga protiv čega se borio. Njegov život svima nama može biti velika lekcija i poticaj da uvijek krenemo dalje. Neuspjeha u životu uvijek ima, no neuspjeh ostaje neuspjeh jedino ako iz toga ne naučimo ništa, ako kroz njega prođemo zatvorenih očiju. Ako iz neuspjeha donesemo shvatimo što smo napravili i koja nas je posljedica dovela do toga, tada ga možemo gledati ne kao neuspjeh već kao blagodat koji nam je podario znanje.

Učiti na neuspjehu i prepoznati priliku u tome, važan su način pobjeđivanja. Tako je mislio i Lincoln kada je jednom rekao: „Pripremam  se stalno, i jednoga dana će se pojaviti moja prilika!“

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori