Zdravlje

Otkrijte marketinške trikove i spriječite kupnju nezdravih namirnica

Što trebamo znati kako bi kupili zdrave namirnice

Dok kupujemo namirnice nismo ni svjesni čime se sve koriste proizvođači kako bi u što boljem svijetlu prikazali svoj proizvod. No vrlo često se u svemu tome kriju obmane, a mi misleći da jedemo zdravo zapravo ne jedemo ne tako dobre namirnice kako nam se čini.

Evo nekoliko stvari koje trebate znati.

Namirnice bez dodanih šećera
Pretpostavka je čitajući prehrambenu deklaraciju da takva namirnica ne sadrži šećernu komponentu, no radi se se najčešće o tomu da nije dodan prirodni šećer odnosno saharoza ili vrsta šećera dobivena iz šećerne repe ili šećerne trske. Provjerite sadrži li spomenuti proizvod visoko fruktozni kukuruzni sirup ili neko od ostalih umjetnih sladila.

Namirnice s niskim udjelom masnoća
Mlijeko i mliječne prerađevine svoj okus duguju upravo prisutnim masnoćama, te kako bi bili još ukusniji ne rijetko im se dodaje i šećer. Voćni jogurti naprimjer čak i s niskim udjelom masnoće imaju visoku razinu šećera te je preporučljivije koristiti punomasni jogurt u koji možete sami dodati komadiće voća.

Namirnice s prehrambenom tvrdnjom” niža kalorijska vrijednost”
Valja biti oprezan kod namirnica poput voćnih odnosno žitnih pločica koje nas privuku radi integralnih žitnih sastojaka. Međutim, takve namirnice sadrže visoku razinu šećerne komponente. Također, namirnice u kojima je više od pet sastojaka su namirnice koje zahtijevaju veću prehrambeno-tehnološku obradu i upotrebu višeg raspona aditiva.

Namirnice s oznakom ”organski uzgoj”
Prilikom kupnje prethodno provjerite porijeklo namirnice. Naime, važne su tzv.food miles, odnosno ‘prehrambene milje’. Ukoliko je namirnica čak i ekološki uzgojena , a prešla veliku udaljenost da bi došla na naš menu izgubila je na svojoj biološkoj vrijednosti, stoga birajte proizvode iz domaćeg uzgoja, kojima vjerujete. Provjerite dobro prehrambenu deklaraciju jer proizvod može sadržavati kombinaciju sastojaka, odnosno onih ekološki uzgojenih i onih koji to nisu.

Namirnice koje potiču tzv. ”umami” doživljaj
”Umami” predstavlja okus kojeg senzorički sustav putem osjetilnih pupoljaka šalje mozgu pri čemu se razvija osjećaj zadovoljstva odnosno ugode. Može ga potaknuti kemijski spoj mononatrijev glutaminat prisutan u namirnicama poput čipsa, radi čega se često ne možemo kontrolirati i pojesti umjerenu količinu – npr.polovicu količine čipsa prisutne u pakiranju. Na prehrambenoj deklaraciji mononatrijev glutaminat može biti prisutan i pod nazivima kalcijev kazeinat, autolizirani kvasac i ekstrakt kvasca.

Kako kupovati meso
Pripazite da meso koje kupujete bude od provjerenog lokalnog dobavljača, obzirom da mnogi proizvođači tek nekoliko mjeseci hrane stoku travom, a potom žitaricama, što povećava udio zasićenih masnih kiselina, pri čemu je udio  esencijalnih masnih kiselina u mesu značajno niži.

Hrvojka Becker, inženjer prehrambeni tehnolog
Konzultantica za zdravu prehranu
zdravaprehrana.info

Food image created by Freepik

Facebook komentari

3 komentara

 • Its geographical diversities as well as Its rich historical legacies, its distinct culture and traditions make
  it one of the most desired tourist destinations in India.

  Similar to the way it happened in Europe, a rural noble lord had a different category to a noble lord close to the king.
  We are constantly being thrown into different situations, whether it
  is the rise in fuel prices, a change in our environment or merely meeting new people things can change dramatically from one day to the next without our control.

 • Day 2: Beijing city tour to the Forbidden City & Temple of Heaven Day 3:
  Drive to outskirt of Beijing; hiking the Simatai Great Wall.
  You may want to recolor the image and use Word’s washout feature to achieve the same results.
  It means making a booklet that clearly describes the new
  must-see place.

 • The distribution of anti-Vietnamese propaganda and/or advocacy
  for a multiparty system is considered by Vietnamese authorities to be
  a terrorist offense” and/or propaganda
  towards the state.” In most circumstances people are
  detained, questioned, and then launched. In the previous few years, many U.S.
  residents had been arrested, prevented from leaving Vietnam,
  and/or deported.

Odgovori