Šareno

Možete li zamisliti kuće od plastičnih boca

lifeX.hr

 

 1

Ne, ovo mije nikakva šala niti kakva luda umjetnička instalacija! U Nigeriji, u mjestu Sabon Yelwa skupina aktivista došlo je na ideju da pomoću plastičnih boca pokušaju riješiti problem nedostatka stambenog prostora u Africi.  Inicijator Christopher Vassiliu kaže da je realizaciji ove ideje pomogla Udruga za obnovljivi izvor energije (Dare) uz pomoć nizozemskih stručnjaka, te Afričke zajednice Trust.

Prva kuća koja je izgrađena ima 58 m2  i ima sve potrebne prostorije za život. Da bi se dobili čvrsti zidovi plastične boce su napunjene pijeskom, pa svaka teži oko 3 kilograma. Takve se napunjene boce se spajaju sa smjesom blata i cementa stvarajući jedinstvenu strukturu. Oni koji ovo grade čak kažu da su ovakvo napravljene boce čvršće od običnih blokova, a osim toga imaju i prednost je pijesak ne gori, a struktura je otporna i na potres.

Za izgradnju sličnih objekata potrebno je od prilike 14.000 plastičnih boca. Ogromne količine plastičnih boca dobiju se iz donacije restorana, hotela, veleposlanstva i ostalih. Stručnjaci za okoliš kažu da se u Nigeriji, zemlji od 160 milijuna stanovnika, dnevno baci 3 milijuna plastičnih boca. Trenutno se zemlja bori sa nedostatkom od 16 milijuna stambenih jedinica koji zahtjeva nevjerojatnih 300 milijarde dolara, prema izračunu Nigerijske federalne banke.

Kako god ovo izgledalo neobično iz našeg kuta gledišta, ako ljudima može omogućiti krov nad glavom i mjesto gdje će imati doma, odlično! Kako je stanje u Hrvatskoj možda će i nama zatrebati neko alternativno rješenje za krov nada glavom! Dobro je znati!!

 

4

3

2

via:stumbleupon.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori