Arhitektura

Kuća ili spomenik, a možda NLO

lifeX.hr

Današnji arhitekti zaista mogu biti sretni! Pitate se zašto? Pa uz svu ovu tehnologiju, nove materijale, kompjutorske programe više ništa nije kao prije. Pa tako ni izgled kuća, vila ili kako se već zvala ta zdanja, definitivno nije kao što je nekada bilo, cigla ili blokovi, malo cementa, drvena struktura krova i crijep! U ovom našem dobu svijet zadobiva drugačiju sliku. Kada vidite sva ta zdanja zapravo više vam i nije jasno da li se radi o kući ili nekoj ogromnoj skulpturi, definitivno na prvi pogled zaista niste sigurni. 

Tako ni ova čudnovata crna kuća koja je napravljena uz pomoć najnovije tzv. CAD tehnologije koja koristi matematički izraz zavn Klein boca. Po definiciji ta Klein boca je neorijentabilna ploha Eulerove karakteristike nula. Da znam, sve vam je jasno 😉  ! Uglavnom, o toj boci možete razmišljati kao o glatkoj zatvorenoj plohi, rupe zapravo nema, a ploha siječe samu sebe.

 

Klein boca

 Ova zgrada U Australiji koju je dizajnirao McBride Charles Ryan (MCR) primjenjuje logiku ove za nas čudnovate boce. Sve je jedan kontinuirani volumen koji se vrti oko središnjih stepenica.

Ne morate se zamarati ovim matematičkim zavrzlamama, one su tu samo da ukažu u koje  sfere danas arhitekti ulaze  i kojim idejam su vođeni kada projektiraju neki novi prostor. Na nama običnim smrtnicima je da pogledamo slike i samo zaključimo da li se nama to sviđa ili ne, bez obzira na savršene zavijutke neorjentabilne Kleinove boce! 

via: home-designing.com

Pogledajte: Želite li živjeti u školjci?

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori