Zdravlje

Kronična bol može oštetiti stanice mozga

lifeX.hr
mozak
Već znamo da osobe koje pate od kronične boli mogu imati probleme sa spavanjem, češće su depresivne, anksiozne, pa čak mogu imati poteškoće u donošenju jednostavnih odlukaIstraživači na Sveučilištu Northwestern Feinberg School of Medicine identificirali su trag koji bi mogao objasniti kako dugoročna bol može imati u puno veće implikacije na zdravlje.

 Znanstvenici su otkrili da u zdravom mozgu sve njegove regije međusobno odražavaju ravnotežu. Kada je aktivna jedna regija ostale se umire. No, u osoba s kroničnom boli prednji područje korteksa uglavnom povezana s emocijama “nikada se ne zatvori”. Kao da su zapeli na punom gasu što iscrpljuje neurone i mijenja vezu između njih.

Znanstvenici su snimali mozak ljudi s kroničnom boli i onih bez bolova. I jednoj i drugoj skupini dali su da obave neke jednostavne zadatke. Studija je pokazala da njihovi mozgovi reagiraju drugačije. Kad su aktivirani određeni dijelovi korteksa u skupini bez bola, drugi dijelovi su deaktivirani i tako se održava kooperativna ravnoteža između regija. Ova ravnoteža je poznat kao odmaranja mreže mozga. U skupini s kroničnom boli nema takve ravnoteže, jedan dio mozga stalno ostaje aktivan. Ta stalna okidanja u tim dijelovima mozga mogu uzrokovati trajno oštećenje jer neuroni ne mogu izdržati tako snažnu i trajnu aktivnost.

Na sreću uz Rapidol S  moguće je olakšati svoje kronične bolove i zaštiti svoje neurone u mozgu od oštećenja, zato ga je dobro uvijek imati pri ruci.

rapidol s1

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori