Zdravlje — 27. rujna 2016. 12:27

Kronična bol može oštetiti stanice mozga

mozak
Već znamo da osobe koje pate od kronične boli mogu imati probleme sa spavanjem, češće su depresivne, anksiozne, pa čak mogu imati poteškoće u donošenju jednostavnih odlukaIstraživači na Sveučilištu Northwestern Feinberg School of Medicine identificirali su trag koji bi mogao objasniti kako dugoročna bol može imati u puno veće implikacije na zdravlje.

 Znanstvenici su otkrili da u zdravom mozgu sve njegove regije međusobno odražavaju ravnotežu. Kada je aktivna jedna regija ostale se umire. No, u osoba s kroničnom boli prednji područje korteksa uglavnom povezana s emocijama “nikada se ne zatvori”. Kao da su zapeli na punom gasu što iscrpljuje neurone i mijenja vezu između njih.

Znanstvenici su snimali mozak ljudi s kroničnom boli i onih bez bolova. I jednoj i drugoj skupini dali su da obave neke jednostavne zadatke. Studija je pokazala da njihovi mozgovi reagiraju drugačije. Kad su aktivirani određeni dijelovi korteksa u skupini bez bola, drugi dijelovi su deaktivirani i tako se održava kooperativna ravnoteža između regija. Ova ravnoteža je poznat kao odmaranja mreže mozga. U skupini s kroničnom boli nema takve ravnoteže, jedan dio mozga stalno ostaje aktivan. Ta stalna okidanja u tim dijelovima mozga mogu uzrokovati trajno oštećenje jer neuroni ne mogu izdržati tako snažnu i trajnu aktivnost.

Na sreću uz Rapidol S  moguće je olakšati svoje kronične bolove i zaštiti svoje neurone u mozgu od oštećenja, zato ga je dobro uvijek imati pri ruci.

rapidol s1

Facebook komentari

  • Podijeli ovaj post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Komentari dozvoljeni

— obavezno *

— obavezno *