Kultura

Krik, za krik ljudske svijesti

lifeX.hr

U srijedu je na aukciji Sotheby u  New York prodan  „Scream” Edvarda Munch-a 1895, za 119,9 milijuna dolara. Zamislite to???

Ovo je novi rekord, Krik je postao najskuplje prodano umjetničko djelo ikada, prodano na javnoj aukciji.

Prije njega prvo mjesto  je držao Picassov akt iz 1932. “Nude, Green, Leave and Bust”. Na slici je Marie-Therese Walter, a prodana je prije dvije godine za 106,5 milijuna dolara.

Identitet kupca koji je tijeko 12-minutne aukcije telefonom ponudio ovu svotu još uvijek nije potvrđen. Glasine kažu da se radi o kraljevskoj obitelji u Kataru.

Osim najskupljeg umjetničkog djela, Krik je sada rangiran i kao najskuplji crtež ikada prodan na javnoj dražbi. Ova verzija “The Scream”  (jedna od četiri)  najbolje je opisati kao krejon ili pastelni crtež. Muzej Munch u Oslu posjeduje još jedan od pastela, dok  Narodna galerija Norveške  ima najraniju sliku, iz 1893.

Ah, koliko dotični kupac ima novaca kada može dati 119,9 milijuna za jedan pastelni crtež, koji baš i nema neku estetsku vrijednost, malo je dark, zar ne?

Zamislite samo što se sve može napraviti za 119,9 milijuna dolara, koliko dobrih djela i ljepota ovom svijetu. Izgleda da je lova uvijek u krivim rukama, u ljudi čija svijest nije toliko velika da svojim djelima doprinose boljitku cjelokupnog svijeta.  Ljudski životi i dječji osmijesi su puno vrjedniji od bilo koje slike. Koliko bi osmijeha moga probuditi ovaj novac da je usmjeren u drugom humanitarnom pravcu. Teško je sada to zamisliti, no ne želimo ni suditi nikome! Mi tek samo glasno razmišljamo!! Možemo samo ispustiti jedan krik, za krik ljudske svijesti!!!!

via: pursuitist.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori