Zdravlje

Prava žena u svom domu uvijek ima ovo kraljevsko ulje

Pravi dar prirode za mnoge bolesti

lifeX.hr

Blagotvorna biljka prekrasnih žutih cvjetova koji se otvaraju samo noću u narodu je još znana kao gospodična, noćna dama, pupoljica ili večernja ruža čije je ulje je pravi eliksir zdravlja i mladosti.

Noćurak su jako cijenili i Indijanci koji su je koristili za ublažavanje kožnih tegoba, rana, astme, problema s probavom, a vjerovali su da korijen utrljan u mišiće daje atletsku snagu. Biljka je u 17. stoljeću dospjela u Englesku i odmah postala kraljevski lijek. Bilo je nezamislivo zamisliti kraljevski dvor bez čarobnog zlatnog ulja. Upravo zbog svoje djelotvornosti noćurak je poćetkom 20 stoljeća postao predmetom intenzivnih znanstvenih istraživanja.

Najvredniji dio biljke su sjemenke s oko 14% masnog ulja, njegovom sastavu dominiraju dragocjene nezasićene masne kiseline: alfa-linolenske (ALA) i gama-linolenske kiseline (GLA), poznate i kao omega-6 masne kiseline.

Ovo ulje odlična je pomoć ženama sa predmenstrualnim problemima. U Velikoj Britaniji odobreno je od strane agencije za hranu i lijekove kao konvencionalna terapija PMS-a. Uočeno je i pozitivno djelovanje kod mastalgije, budući da je, prema istraživanjima, utvrđeno da žene koje pate od periodične boli u grudima imaju niske razine GLA.

Osim  ženskih tegoba ulje noćurka najčešće primjenjuje u terapiji kožnih bolesti za olakšavanje tegoba kod neurodermitisa (atopijskog ekcema) i sličnih kožnih promjena. Jedno je od najdjelotvornijih sredstava za ublažavanje simptoma psorijaze. Ovo zlatno ulje omiljen je dodatak i raznim kozmetičkim proizvodima za njegu suhe i ispucale kože, proizvodima protiv bora i pripravcima iz skupine kozmetike s posebnom namjenom. Pogotovo je ulje odlično nakon izlaganja kože suncu, kada koža postaje suha i perutava. Na tržištu ima mnogo preperata koji uz ulje noćurkas sadrže i vitamin E, takva kombinacija je blagotovrna za ljepotu kože.

Ulje pomaže  i kod reumatoidnog artritisa i kroničnih upalnih procesa. Smanjuje rizik od nastanka tromboze kod srčanih bolesnika, pa se koristi u prevenciji srčanih bolesti i moždanog udara. Korisna je pomoć kod raznih neuroloških poremećaja i obnove jetre kod alkoholičara i nakon raznih trovanja.

Ulje noćurka jedno je od najsvestranije primjenjivanih dodataka prehrani koji zaslužuje mjesto u svakom domu.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori