Zdravlje

Konzumirate li lan?

lifeX.hr

Lan, Linum usitatissimum L. je jednogodišnja biljka iz porodice Linaceae. Visoka je 20-150 cm. Stabljika je gusto prekrivena uskim, sivozelenim listovima. Azurno plavi do bjelkasti cvjetovi nalaze se u grozdovima na vrhu stabljike. Zreli plod ima izgled okruglastog tobolca sa 8–10 smeđih ili zlatnožutih plosnatih sjemenki. Rasprostranjen je diljem Europe, od ravničarskih do alpskih područja, a raste gotovo po cijelom svijetu. Porijeklo lana nije sasvim jasno. Poznato je samo da pripada najstarijim kultiviranim biljkama i da se uzgaja još od kamenog doba, pa se stoga  danas rijetko pronalazi kao samonikla biljka. Stari Egipćani su od njegovih vlakana izrađivali platno za odjeću i uvijanje mumija, a sjemenke su, između ostalog, koristili za put u carstvo mrtvih, o čemu svjedoče i njihovi ostaci u egipatskim piramidama. Lan je opisan i u antičkim dokumentima kao i tekstovima ostalih povijesnih razdoblja.

Djelatne tvari – koriste se laneno sjeme (Lini semen) i laneno ulje (Lini oleum). Bogat sastav sjemenki obuhvaća supstancije iz nekoliko biološki aktivnih skupina: masno ulje (30-40%), bjelančevine (20%), sluzi (3-6%), fosfatide (0,8% lecitina), brojne biljne fitosterole (sitosterol, dihidrositosterol, kampesterol i stigmasterol), lignin i razne enzime te cijanogeni glikozid linustatin koji se pod utjecajem enzima razgrađuje na cijanovodičnu kiselinu i aceton (ne dolazi do trovanja, jer kiseli želučani sok dezaktivira enzim linazu). Pri uporabi lanenog sjemna važno je voditi računa da ono bude potpuno zrelo i suho, jer samo takvo sadrži dovoljno sluzi koje osiguravaju njegovo ljekovito djelovanje. Danas je, naime, poznato da se najvažniji farmakološki učinci lanenog sjemena povezuju upravo sa sinergističkim djelovanjem prisutnih sluzi i ulja. Međutim, sve je više podataka i o povoljnom djelovanju ostalih sastavnica, kao na primjer lignana kod kojeg je in vitro pokusima utvrđena antioksidativna aktivnost i moguće djelovanje na estrogenske receptore, što može kao posljedicu imati i određeni učinak kod liječenja karcinoma dojke.

Laneno sjeme – upotrebljava se u medicini zaista svestrano. Najpoznatije je kao sredstvo za čišćenje kod kroničnog crijevnog zatvora, zbog laksativnog djelovanja i sprječavanja nastanka sluzi. Pri tome nije agresivno, a duža primjena ne nadražuje crijeva i ne uzrokuje štetne posljedice. Štoviše, lanenim sjemenkama moguće je naviknuti crijeva na točnost, dok se ne počnu prazniti sama bez ikakve pomoći. Razlog za to je svojstvo sjemena da nabubri čime povećava obujam crijeva, raširi ga i pospješuje peristaltiku. Kao sredstvo za čišćenje upotrebljava se mljeveno laneno sjeme koje se prethodno ne namače u vodi, jer mora nabubriti u crijevima.

Prema istraživanjima Department of Nutritional Sciences, Faculty of Medicine, University of Toronto, unos lanenog sjemena s visokim udjelom alfa-linolenske kiseline smanjuje ukupni serumski kolesterol za 9%, a LDL kolesterol za 18%. Bolja biološka raspoloživost je postignuta s mljevenim lanenim sjemenom nego s uljem koje je sadržavalo jednaku količinu  alfa-linolenske kiseline, ALA. Ispitivanjem je također utvrđeno da je doza do 50 g lanenog sjemena s visokim udjelom ALA dopadljiva s kulinarskog gledišta, a nutritivno vrlo korisna zbog svojstva povećanja razine omega-3 masnih kiselina u plazmi i eritrocitima kao i zbog smanjenja postprandijalne hiperglikemije. Uz to je sigurna za primjenu.

Čaj od lanenog sjemena koristi se kao sredstvo za grgljanje kod upala u ustima, ždrijelu, desnima te protiv promuklosti i kod upale želučane sluznice (sluz potpuno prekriva iritiranu i nadraženu sluznicu). Vrećice s lanenim sjemenom primjenjuju se za ublažavanje bolova (vruća vrećica – protiv zubobolje, išijasa, reume, neuralgija lica, bolova u trbuhu i dr). Oblozi od lanene kaše djeluju blago protuupalno, ublažavaju bolove i omekšavaju potkožne čireve.

Laneno ulje – o lanenom se ulju u posljednje vrijeme mnogo govori kao o najbogatijem izvoru gama-linolenska kiseline, GLA, namirnici visoke nutritivne vrijednosti, pogodnoj za pripremu vrijednih i izbalansiranih obroka i ljekovitih pripravaka. Njegova biološka aktivnost usko je povezana sa sastavom u kojem dominiraju višestruko nezasićene masne kiseline. Ovisno o izvoru, ulje sadrži mješavinu glicerida s visokim postotkom ALA (40-60%), nešto manje LA linolne kiselie (16-25%) i oleinske (14-16%) te 10-15% zasićene palmitinske kiseline (slika 3.). Laneno ulje proizvedeno iz kultura umjerenih klimatskih uvjeta sadrži više nezasićenih masnih kiselina od ulja iz toplijih krajeva. Ključna za njegovo ljekovito djelovanje svakako je ALA čija biološka aktivnost utječe na brojne učinke lanenog ulja, od kojih su neki i znanstveno potvrđeni.

Neke od objavljenih studija dokazuju ulogu lanenog ulja u snižavanju kolesterola, a time i smanjenju rizika od nastanka bolesti srca. Navodi se također da inhibiranjem upalnih reakcija koje uzrokuju nastanak arterijskog plaka i nepovoljno utječu na cirkulaciju, može pomoći u prvenciji povišenog tlaka. Primjena lanenog ulja preporuča se i kao pomoć kod opstipacije, hemoroida, divertikularne bolesti, žučnih kamenaca, artritisa, menstrualnih bolova, tegoba menopauze, fibrocističnih grudi i endometrioze. Kombinirana topička i sistemska primjena lanenog ulja uobičajena je kod pojave akni, ekcema, psorijaze, rozaceja i opeklina nastalih pretjeranim izlaganjem suncu.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori