Slasno

Kolačići od limuna ili naranče što više volite

Malo drugačiji božićni kolačići

Ukusno i dekorativno! Isprobajte jednostavan recept za fine husarske kolačiće punjene  osvježavajućom kremom od limuna ili naranče.

Sastojci


Smjesa za kekse

  • 200 g maslaca
  • 100 g šećera
  • 1 jaje
  • 300 g glatkog brašna
  • 100 g mljevenih badema
  • prstohvat soli

krema

  • 1 jaje
  • 1 žutanjak
  • sok i korica od 2 manja limuna ili naranče
  • 100 g šećera
  • 40 g maslaca

Priprema


Od navednih sastojaka umijesite glatko tijesto. Tijesto formirajte u oblik kugle te ga zamotajte u prozirnu foliju i spremite u hladnjak na 2 sata.

Dok čekate da se tijesto ohladi pripremite kremu od limuna ili naranče

Jaje, žutanjak i šećer miksajte dok ne dobijete gustu smjesu svijetle boje. Prebacite smjesu u posudu za kuhanje pa dodajte limunov sok i koricu ili koristitie naranču ukoliko ju više volite.

Kremu  kuhajte na laganoj vatri cca 10 minuta uz stalno miješanje drvenom kuhačom. Pred kraj kuhanja, kada se krema već zgusne, dodajte na kockice narezan maslac. 

Uzimajte manje komadiće tijesta i oblikujte kuglice. Sredinu svake kuglice prstom ili drškom kuhače pažljivo utisnite tako da dobijete udubinu koju ćete kasnije puniti kremom od limuna.

Kolačiće slažite na veći lim za pečenje kojeg ste malo namastili i prekrili papirom za pečenje. Kolačiće pecite 10-15 minuta na temperaturi od 180°C, ovisno o pećnici.

Ohlađene husarske kolačiće posipajte šećerom u prahu, a zatim ih punite ohlađenom kremom.

Dobar tek.

Slatki svijet

Facebook komentari

Odgovori