Priče života

Koja je religija najbolja??

lifeX.hr

1a

Pročitajte ovaj kratki dijalog između brazilskog teologa Leonarda Boffa i Dalai Lame. Leonardo Boff je jedan od obnovitelja Teologije Slobode. (katolički svećenik). Ovo je priča koju priča Leonardo Boffo nakon susreta s Dalaj Lamom,

Nakon razgovora vođenog za okruglim stolom u kojem smo pričali o religiji i slobodi, u pauzi sam sa znatiželjnošću, ali i sa mrvicom zlobe upitao Dalai Lamu: “Vaša Visosti, koja je religija najbolja??!

Pretpostavljao sam da će reći Tibetanski Buddhizam ili Orijentalne religije koje su mnogo starije od kršćanstva…

Ali, Dalai Lama je zastao, nasmiješio se i pogledao me u oči, što me je iznenadilo jer sam bio svjestan zlobe u svom pitanju. Odgovorio je:”Najbolja religija je ona koja te najviše približava Bogu. To je ona koja te čini boljom osobom. “

Da bih izbjegao osjećaj neugodnosti, upitao sam dalje: “Što je to što me čini boljim??”

Odgovorio je: “Što god te čini više samilosnijim, više osjetljivim, više nepristranim, više ispunjenim ljubavlju, više humanim, više odgovornijim, više etičnim. Religija koja će to za tebe učiniti, je najbolja religija.”

Na trenutak sam zašutio misleći na njegov mudar i neoboriv odgovor. A on je nastavio: ” I ja se ne zanimam, prijatelju moj , za tvoju religiju i za to jesi li ti religiozan ili nisi. Ono što je za mene stvarno važno, to je tvoje ponašanje prema tvojim prijateljima, porodici, na poslu, u zajednici i pred svijetom.  Sjeti se, univerzum je odjek naših djela i naših misli. Zakon akcije i reakcije ne vrijedi isključivo u fizici. On vrijedi i u međuljudskim odnosima. Ako ja djelujem sa dobrotom, ja ću primiti dobrotu. Ako činim zlo, ja ću primiti zlo. Ono što su nam naši djedovi rekli je čista istina. Ti ćeš uvijek imati ono što želiš za druge. Biti sretan, nije stvar sudbine. To je stvar izbora.”

Na kraju je rekao: “Pobrini se za svoje Misli jer će one postati Riječi. Pobrini se za svoje Riči jer će one postati Djela. Pobrini se za svoja Djela jer će ona postati Navike. Pobrini se za svoje Navike jer će one oblikovati tvoj Karakter. Pobrini se za svoj Karakter jer će to oblikovati tvoju Sudbinu. I tvoja Sudbina će biti tvoj život.

Nema Religije veće od Istine.”

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori