Trend

Khullu, bolji od kašmira

lifeX.hr

Znate li da tibetanski nomadi drže tajnu o najvrednijoj vuni na svijetu? Ovdje se ne radi o kašmiru, merinu ili nečem  što vam je već sigurno palo na pamet. Da li ste ikada čuli za životinju jak?? Upravo je ova životinja srž tibetanske tajne. Vuna dobivena od jaka toplija je od merina, meka je poput kašmira i čvrsta kao devina dlaka. Tri u jedan, rekli bi naši marketinški stručnjaci.

Jak obitava i na temperaturama ispod 30oC, na visinama iznad 2.500 m. Mnoštvo jaka luta pašnjacima i pruža nomadima sve potrebno, mlijeko kao izvor za maslac i sir, čvrstu crnu dlaku s kojom šivaju, a koža može poslužiti za šatore. Ispod grube crne dlake jak ima gust sloj dragocjenih smeđih vlakana koje nomadi nazivaju khullu. Khullu ih štiti od ekstremne hladnoće, to su jako meka vlakna s iznimnim izolacijskim svojstvima. Najbolji khullu dolazi od jaka starog dvije godine, koji svoja vlakna odbacuje u proljeće. Samo mala količina khullu mogu biti prikupljene od svake životinje.

Tvrtka Norlha, smještena je u unutrašnjosti tibetanskih visoravni, bavi se skupljanjem i preradom khulla. Sav rad se obavlja ručno, što osigurava kvalitetu i autentičnost konačnog proizvoda. Norlha znači „bogatstvo bogova“ i izgleda da su u Norlhu jako svjesni kakav proizvod imaju u svojim rukama.

Bojim se samo kada zapad ovo shvati i u hordama pohrli na Tibet kako bi zgrnuli što veću lovu,  pašnjaci će ostati bez ovih predivnih životinja. Kako to obično bude, ovaj zapadnjački um neće imati vremena čekati od proljeća do proljeća da životinje prirodno ispuste dlaku, ovi bi ih mogli pošišati do kože poput ovaca! Ah vjerujem da će netko tamo ipak imati svijesti i spriječiti još jedan pomor!!

 

fotke: norlha.fr

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori