Arhitektura

Kako to pametno rade u Kataru

lifeX.hr

Al Bayt Stadium 1

Dok je se u Brazilu 32 nogometne sile svijeta bore za titulu najboljeg na svijetu. S druge strane svijete u Kataru obznanili su kako će izgledati njihov stadion u kojem će se održati polufinale na Svjteskom prvenstvu 2022 godine. Ovo čarobno zdanje ima 60.000 sjedećih mjesta zove se Al Bejta, i gradi u gradu Al Khor. Već su sada počeli rani radovi na stadionu, projekt će biti gotovo 2018 godine.

Ime i dizajn stadiona povezana je s crno bijelim šatorima Bayt Al Sha’ar kojieg tradicionalno koristi  nomadski narod u Kataru i regiji. Za one koji putuju kroz pustinju, prizor takvog šatoru na horizontu značilo je poziv za odmor.

aaa

Oko stadiona grade se i mnogi prostori koji će služiti široj zajednici Al Kohora. Tu će biti restorani, policijska postaja, objekti samo za žene, staze za jahanje, bicikle i Jogging. A biti će tu i poslovni prostori.

U dogovoru d FIFA-om nakon World cupa-s 2022 modularni dio stadiona i stolica će se maknuti, tako da će kapacitet biti smanjen na 32.000 sjedećih mjesta što zadovoljava njihove potrebe.  Preostala uklonjena sjedala će se pokloni drugim zemljama kako nešto ostavili u nasljeđe i za međunarodni nogometni razvoj.

Kao što vidite, ekipa u Kataru jako dobro znaju raspolagati svojom imovinom i ne pretjeruju. Točno znaju što im treba i već unaprijed imaju osmišljen cijeli plan i korištenje stadiona u vlastite svrhe nakon prvenstva.

E kada bi mi imali samo malo njihove pameti i poduzetnog duha!

Al Bayt Stadium 7

Al Bayt Stadium 3

Al Bayt Stadium 4

Al Bayt Stadium 5

Al Bayt Stadium 6

 

via: constructionweekonline.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori