Životne spoznaje

Kako stvoriti bolji svijet

lifeX.hr

svijet

Mi često mislimo zato što smo jedinka, dobre stvari koje radimo ne mogu ništa značajnije promijeniti ili bilo kako utjecati na svijet. Ova nam misao također  vrlo često dobro dođe kao izgovor da opravdamo naše, “ne baš tako sjajne” trenutke.

Koncept da jedna osoba može imati veliki utjecaj na svijet zvuči odlično, ali ga je teško shvatiti i još teže prihvatiti. Da bi se zbližili s tom činjenicom trebamo je spustiti na praktičnu razinu. Pogledajmo zato malo kroz povijest. Tamo možemo naići na dvije vrste ljudi. Jedni nose titulu negativaca: Adolf Hitler Josif Staljin, Osama Bin Laden, a drugi su oni dobri: Majka Terezija, Martin Luther King, Isus Krist. Ovo su samo neki od primjera.

Gledajući ove dvije liste, jasno nam je kako nema sumnje da jedna osoba u sebi ima moć utjecati na milijune drugih. Štoviše, bez obzira o kojoj listi govorili, vidimo da im je zajednička  upravo ta snažna želja da utječu na živote bezbroj ljudi. No, velika razlika između ove dvije grupe je  ta što su jedni bili potaknuti svojim sebičnim željama, a drugi nemilosrdnom željom da dijele.

Istina je kako svi mi imamo moć utjecati na svijet, i bez obzira znamo li to ili ne, i utječemo. Znanost je sada dokazala ono što su mnogi mudraci pisali još prije više stotina godina: Nema malih akcija. Sve što radimo ima energiju, inteligenciju koja stvara bezbroj učinaka koji se šire poput krugova u vodi.

S tim znanjem razumijemo da ne trebamo biti Majka Tereza kako bi naša djela stvorila ogromne promijene u svijetu, a jednako tako znajući to, razvijemo veliki osjećaj odgovornosti kojeg trebamo imati za sve naše postupke, a ujedno i za sve druge oko nas.

Vrlo je važno znati da mi ne samo da možemo, nego mi zaista utječemo na svijet.

Jednom kada shvatimo koliko utjecaja naše akcije zaista nose, možemo vidjeti nužnost transformacije naših sebičnih želja u želje za davanjem. Tako postajemo jedni od onih „good guys“  posvećenih stvaranju boljeg svijeta.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori