Životne spoznaje

Kako ostaviti krivnju iza sebe

lifeX.hr

greske

Vrlo često svatko od nas u svojim glavama vtimo prošla događanja koja su u nama ostavila trag. Izrađujemo rekapitulaciju našeg života, preispitujemo svoje odluke, postavljamo pitanja o tome što bi bilo kada bi bilo, važemo izrečeno, grizemo se zbog neizrečenog, ponavljamo scenarije iz svih zamišljenih kutova, kao da sada, kada je već sve odrađeno i prošlo, možemo nešto ispraviti . Ali nama to nije važno, mi i dalje proživljavamo isti stari film, vrtimo ga po glavi i DA, sada smo 100% sigurni da smo sve to mogli nekako bolje, drugačije, snažnije, pametnije.

I onda polako ali sigurno počinje nas nagrizati osjećaj krivnje.

Osjećamo kako smo pogriješili, kako smo mogli ovako, a ne onako, ali smo baš glupi pa to nismo napravili. Najradije bi da možemo vratili vrijeme unatrag pa da možemo sve iz početka kako treba, al to glupo vrijeme ne vrti se unatrag koliko god se mi trudili. I eto nas u stupici koja se zove “kako se ubiti krivnjom” zbog vlastitih pogrešaka. A osjećaj krivnje vrlo je moćan razarajući i destruktivan, za nas, naravno!

Hajmo malo pomaknuti zavjesu i ući na scenu! A kada tamo na sceni krivnja zadobiva neko novo lice. DA?? Da!

Naša krivnja je zapravo samo kriva percepcija naših “greški”. Evo, zastanite i  pogledajte kako ste sada, iz ove točke bahati i arogantni prema sebi, onom iz prošlosti. Pa naravno, lako je biti general nakon bitke, lako je sada znati što smo trebali!!! Nakon ovolike distance u vremenu i svega što se u međuvremenu dogodilo lako je sada reći nisam trebao izabrati to!! A što je bilo u onom trenutku kada ste donosili odluku za sljedeći korak, odabrali ste ono za što ste u tom trenutku mislili da je najbolji izbor od svih ponuđenih mogućnosti. Tada, u tom trenutku, niste imali ovog znanja niti vidovitu kuglu u kojoj ste mogli vidjeti kuda će vas određeni odabir odvesti. Zašto se onda ubijate zbog tog odabira koji se u određenom trenutku činio potpuno logičan za vas. Da ste znali bolje, zar ne bi napravili bolje?

A hoćemo sada malo o tome što je to greška?? Zapravo, hajmo odmah ravni u srž, nijedna greška nije greška ako ste iz nje nešto naučili. Sigurno ste nekada gledali kako malo dijete uči hodati? Možda je vrijeme da naučimo nešto od tih malih nespretnih bića. Zamislite da dijete koje je lupilo o zid, jer još nije naučilo da ne može proći kroz zid, padne na pod i tamo provede cijelo dopodne kriveći sebe kakao je glupo jer je lupilo o zid. Nikada nećete vidjeti takvu scenu, kada dijete padne, ono se istog trena ustaje i krene dalje. I to s velikim osmijehom na licu i istom strašću za novom spoznajom kao i prije pada. Njega padovi ne obeshrabruju, niti određuju, i nema cijelu ariju samosažaljenja u glavi nakon toga. Njegovo lupanje o zid za njega uopće nije nikakva greška već njegova spoznaja. Logično, zar ne?

Ovo vam je tako normalno prihvatiti, ali vaše pogreške uf!!

I vaše pogreške su samo vaše lekcije kroz koje učite. Ponekad možete učiti i iz tuđih pogrešaka, ali nikako ne možemo zaobići vlastite pogreške. To su naši izazovi, naši prostori za rast. Nije greška napraviti grešku, nego je greška odustati prije nego što ste probali!!

Kada ponovno krenete s ovom starogodišnjom rekapitulacijom, odbacite sve krivnje i bacite drugačiji pogled na svoje odluke i tzv. velike pogreške. Umjesto toga promislite što ste tu naučili i zašto vama je to trebalo. Ne zaboravite, život je uporan učitelj, stalni će vam pred nos stavljati iste izazove dok konačno ne svladate zadanu lekciju, dok konačno ne naučite to što trebate. Ako ne znate da ne možete proći kroz zid, stalno ćete dobivati neki zid na vašem putu u kojeg ćete se zabijati, dok god ne shvatite da ga možete preskočiti! Zato otvorite oči i budite usredotočeni na ovo sada i ovdje!

Sada možete slobodnog uma krenuti slaviti sve svoje ovogodišnje pogreške i veličanstvene lekcije koje ste kroz njih naučili! Budite veseli, sretni i otvoreni, odjednom će te shvatiti kako vama je srce puno lakše i slobodnije kada zna da ga više nikakva krivnja neće stezati oko vrata. Mislim da si ne možete poželjeti ljepši poklon prvog dana ove nove 2015-te!

DG

 

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori