Trend

Kako nositi traper i biti glamour

lifeX.hr

Za mnoge je traper samo za sportsku varijantu odijevanja namijenjenu slobodnom vremenu, vrzmanja po gradu, hodanja po prirodi ili odlazak na kavice u kvartu. No, naravno to je naša fikcija iliti „naše malo ograničeno viđenje stvari“. Traper itekako može biti raskošan i možemo ga nositi u glamour verziji.

Kako to izgleda pogledajte u editorijalu za Stockholm S/S/A/W . Manekenka Daiane Conterato za tu priliku odjenula je mnoge poznate kreatore kao što su Cheap Monday, Blumarine, Chanel, Azzedine Alaïa.  Kada vidite kako se traper uklapa uz ovaj  blještavi nakit i otkačene komade robe možemo samo reći  da  kombinacija luksuza i traper zaista izgleda „sočno“.

A znate li da je zapravo prvo traper platno nastalo u talijanskom gradu Genovi i korišten je za jedra, jer je bio vrlo čvrst. Zbog svoje trajnosti i otpornosti na habanje, traper se počeo koristiti za odjeću seljaka.  Riječ “jean”  je bila lokalna riječ koja se koristila za samt. Najstariji traperice na svijetu  je nosio Giuseppe Garibaldi u svibnju 1860, a one su sačuvani u Museo Centrale del Risorgimento.

Za vrijeme Republike Genove, mornari su izvozili traper iz Genove u cijelu Europi. U francuskom gradu Nimes, tkalci su pokušavali reproducirati takvu tkaninu, ali bez uspjeha. Međutim, s vlastitim pokusima i mnogo pokušaja uspjeli su razviti malo drugačiji  keper koji je postao poznat kao  »de Nimes”.

Tek krajem osamnaestog stoljeća traperice su stigle u SAD i tada Levi Strauss  stvara legendu koja traje i danas .

Ma, samo ga nosite i uživajte u njemu bili u sportskoj ili glamour verziji, bitno je da je traper!

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori