Šareno

Kako nešto nastane slučajno!?

lifeX.hr

Sladoled na štapiću
Godine 1905. jedanaestogodišnji Frank Epperson praveći svoje omiljeno voćno piće od praha i vode, slučajno je ostavio posudu sa pićem i drvenim štapićem (s kojim je mješao) na svojoj terasi, preko noći. Kako je noć bila hladna ujutro je malog Franka dočekao sladoled na štapiću umjesto pića. 18 godina kasnije Frank je ovaj svoj izum predstavio na Neptune plaži gdje su mnogi bili oduševljeni. Ohrabren pohvalama 1924. Epperson je predao zahtjev za zaštitu svog patenta pod nazivom „ the Epsicle ice pop” kojeg je kasnije preimenovao u Popsicles.  Godinu dana kasnije Frank prodaje pravo na popsicles jednoj njujorškoj firmi od koje 1989. prava otkupljuje Unilever.

Rogaine
Ovaj tretman za gubitak kose otkriven je kada su znanstvenici primijetili da bolesnici koji su uzimali lijek Loniten, za visoki krvni tlak, ne samo da su imali normalan tlak već su imali jaču i bolju kosu.

Čokoladni čips kolači
Ruth Wakefield, vlasnca Toll House Inn u Wakefield, Massachusetts, jednom je pokušavala ispeći čokolada desert za svoje goste, ali čokolada se nije rastopila temeljito, već su komadi ostali umoćeni u tijesto. Njezinim gostima ovo je bilo genijalno! I nama je!!

Mikrovalna
Godine 1945. inženjer koji je radio za Raytheon otkrio je kako mu se čokoladni bombon u džepu rastopio dok je radio s magnetronom, uređajem koji je korišten u vojne radarske sustave. Shvativši da je to zračenje skuhalo njegov bombon, izumitelj Percy Spencer razvio je prvu mikrovalnu, koja je u to vrijeme bila više od pet metara visoka!

Vatromet
Vatromet je nastao u Kini, prije nekih 2.000 godina, a legenda kaže da ga je slučajno izumio kuhar koji je u svojoj kuhinji pomješao zajedno ugljen, sumpor i salitru – sve te stavke su se obično nalazile u kuhinji, u ono doba.

Ivory sapun
Radnik koji je miješao sapun nije imao pojma kakvu je inovacija napravio kada je jednoga dana 1879. otišao na ručak zaboraviš isključiti mikser koji j je miješao sapun,  tako da je puno više zraka bilo umiješano u smjesu . Bojeći se da će se naći u nevolji, radnik nije rekao što se dogodilo sa sapunom. Uskoro su kupci sve više pitali za “sapun koji pluta.” Kada su dužnosnici tvrtke saznali što se dogodilo, oni su ga pretvorili u jedno od najuspješnijih svojih proizvod.

Viagra
Viagru su izumili znanstvenici iz  Pfizer radeći na lijeku za srce. Kao sporedan efekt lijeka bilo je povećan protok krvi u neka drug područja koja baš i nisu povezana sa srcem 😆 . Ispostavilo se da su dobili „dar s neba „ za sve one koji imaju poremećaj erekcije.

Čips
Nećete vjerovati ali čips je nastao zbog ljutnje kuhara Georga Curuma 1853. godine dok je radio u restoranu. Naime razljutio ga je jedan gost koji je vratio pomfrit nazad u kuhinju pod izgovorom da nije dovoljno hrskav. Ljuti kuhar je narezao krumpir što je mogao sitnije i dobro ga ispržio i posolio. Hrskavi krumpir ubrzo je postao hit i prodavao se po imenu „Saratoga Chips“ po gradu gdje je „razjareni“ kuhar izmislio ovo hrskajuće zadovoljstvo.

Kava
Najpopularnija legenda o kavi je ona koja kaže da je etiopski pastir Kaldi jednoga dana primijetio da se njegove koze “čudno” ponašaju nakon što su se najele bobica s njemu nepoznata grma. Kako su životinje postale prilično živahne Kaldi je i sam odlučio probati plodove. Zaključio je da mu one vraćaju snagu pa je svoje otkriće podijelio s koptskim svećenicima u obližnjem samostanu. Svećenici su usvojili naviku konzumiranja plodova koje bi najprije namočili u vodu i zatim pojeli dok bi vodu u kojoj su se bobice namakale popili. Kava je prihvaćena među svećenicima jer ih je odražavala budnima za vrijeme dugotrajnih molitvi. Uz etiopske kopte kavu su koristili i pripadnici nekih drugih istočnoafričkih plemena i to tako da bi plodove jeli pomiješane sa životinjskom masti. Takvi obroci održavali su im snagu prilikom dugih pješačenja. Samo porijeklo imena kava vezano je za prostor Etiopije i Arapskog poluotoka. Prema jednoj verziji naziv je izveden od imena etiopske provincije Kaffa dok su neki skloniji tezi prema kojoj današnji naziv kava dolazi od arapske riječi ghahweh – vino. Naime, vrlo rano je otkriveno da plodovi kave mogu fermentirati te se upravo na taj način kava u početku i spravljala. Kada je kava stigla u Europu nazivana je “arapskim vinom”.

Sir
Sir je vjerojatno otkrio arapski nomad kada je ostavio malo mlijeka u posudu napravljenu od životinjskog želuca. Tekućina je putem postala sir zbog enzima koji se prirodno pojavljuju u želucu. Tako je nomad, ničim izazvan, napravio ukusan sir, i a mi danas uživamo u njemu!

 via:oddee.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori