Šareno

Kako nas mace vide

lifeX.hr

mace

Volite li mace? Ma tko ih ne bi volio kada su onako zaigrane, umiljate i slatke. Dr John Bradshaw već 30 godina proučava ta nama draga bića. Njegova nova knjiga Cat Sense donosi istraživanja i zaključke koji će vlasnicima maca pomoći da bolje shvate svoje kućne ljubimce.

John kaže da mačke do sada nisu u potpunosti pripitomljene, kako se inače vjeruje u to. Takav zaključak objašnjava mnoga ponašanja mačaka prema svojoj okolini. Ako ste se pitali kako je vaša mace ponekada tako mazna i umiljata, a ponekada divlja i odrešita čak i prema svome vlasniku to je upravo zbog toga što je njeno ponašanje vezano uz trenutak kada je više pitoma, pa do krajnje strane  kada se u njoj pojavi pravi mačji divlji instinkt lovca. Mace su predratori i od njih nikada ne možete tražiti da vam budu prijatelji do groba. Ako želite tako nešto onda morate imati psa. Psi imaju urođeni osjećaj za druženje i bezvremenski su povezani sa svojim vlasnicima dajući im zaštitu i prijateljstvo bez granica.

 Mace to ne rade. Oni vide svoje vlasnike kao debele, lijene mame mačke koje ih hrane. Zapravo u ljudima općenito one vide ili neprijatelja ili izvor hrane. Ono što mi čitamo kao ljubav prema nama, više je vrlo površni odnos u kojem mace dobi ono što žele.

 Možda ste sada razočarani što ste doznali ovo, ali što je tu je. Takve su mačke. No to ne znači da i dalje ne možemo uživati u njihovom društvu, sada čak i više jer možemo razumjeti njihove „mušice“. Kada se žele maziti mazite ih, a kada ne, ostavite njihovoj divljoj prirodi mjesta neka budu to što jesu!

via: catsensebook.com.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori