Šareno

Znate li da mi izgledamo vrlo čudno, evo zašto!

lifeX.hr

Možda ste se ikada upitali kako mi to zapravo izgledamo?? Kako to izgledaju naše stanice tijela? Da bi to mogli otkriti moramo ući u svijet mikrokozmosa. A tamo nas čeka ju fantastični vidici.

Pogledajte naše tijelo iznutra i zadivite se ovim veličanstvenim slikama.

Ovo je ljudski neuron. Sastoji se od središnjeg dijela some i grana koji se zovu dendriti i te jednog aksona. Neuroni su standardni građevni blokovi živčanog sustava.

Ovo je  stanica od koje se sastoji mozak. To je glija stanica uvećana 13.000 puta.

 Jeste li se ikada pitali koje su to stanice u tijelu odgovorne da se vi osjećate kao vi? Što je to što omogućava da imate svijest i prisutnu samosvijest. Ova  stanica je ugrađena u tkivo mozga, u sivu tvar koja kontrolira vaše svjesne misli. Svaki put kada zaključite nešto ili donesete odluku, možete zahvaliti milijunima ovakvih stanica što vam to omogućuju.

Ovo je fibroblast, najtipičnija stanica vezivnog tkiva.

 One su brzi plivači, mijenjaju boju i oni vole kisik. Što su one? Crvene krvne stanice, naravno. Crvene krvne stanice su ultra brzi kuriri koje svim stanicama prenose kisik. Budući da vaše noge ne mogu disati za sebe, crvene krvne stanice nose kisik  kojeg udišete u pluća skroz do vrhova nožnih prstiju.

 Ovaj granulocit spada u naše bijele krvne stanice i glavni je izviđač, odnosno, prva obrambena snaga našeg tijela. Na slici se vidi kako ovaj neutrofil proteže svoju ubojitu “ruku” koja se zove pseudopod i proždire bakterije ili bilo koje strano tijelo na koje naiđe!

 Baš kao što su grede koje drže kuću svake godine sve su slabije,tako i  kosti u vašem tijelu pate od strukturne degradacie. Srećom, vaše tijelo zna kako prepraviti svoj kostur: Stanice poznate kao osteoklasti i osteoblasti radite kao tim, kada se nešto „razbije“ ove stanice popravljaju štetu i grade nove kosti.

Došli smo i do srca. Ne izgleda baš romantično, zar ne? Ovo je uvećana slika vlakana srčanog mišića u zdravom ljudskom srcu.

Znate li gdje idu sve čestice prašine, mikroorganizmi i ostale čestice koje zrakom udišemo ? U plućima ih dočeka alveolarni makrofag.

Što kažete na ovo? Neki bi ovih stanica volio imati što manje! To su stanice masnog tkiva!

Ovo su glomeruli bubrega,  struktura koja filtrira nečistoće i otpadne proizvode iz krvotoka te ih prenose i odlažu u mokraću

Epitelne stanice su brojni u ljudskom tijelu, obično pokrivaju  unutarnje površine šupljina koje su uključene u produkciju sekreta, apsorpciju ili čine barijere i zaštite. Stanice iznad su snimljene na površini bronha.

Znate li što je ovo? Vlas kose! Ne izgleda baš lijepo!

Na žalost i ovakve stanice postoje, ovo je stanica raka!

Eh, da, ovako sve krene. Negdje iznenada srete se ovari i mnoštvo spermatozoida.

I onda se stvori začetak, oplođena jajna stanica! Svi mi jednom davno smo izgledali ovako, ovo je naše materijalno ishodište iz kojeg smo savršenim mehanizmom rasta i razvoja stvoreni u predivna ljudska bića.

Kada sve ovo vidite, možemo samo zaključiti da je naše tijelo fascinantna tvornica, cijeli mikrokozmos u nama gdje svatko zna što radi i kuda idi!

Život je zaista čaroban, zar ne?

via:dsc.discovery.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori