Zdravlje

Kada ovo pročitate pit ćete jogurt svaki dan

lifeX.hr

Kako starimo tako se i gustoća kostiju više nije najbolja, no da bi što duže ostali vitalni, mobilni i imali dobre kosti sudeći po najnovijim istraživanjima iz Dablina rješenje može biti vrlo jednostavno.

Studija koju je vodio dr. Eamon Laird iz Centru za medicinsku Gerontologiju Trinity u Dublinu u suradnji sa St. James’s Hospital Dublinom donosi rezultate zanimljivog istraživanja. Da bi otkrili što je dobro za kosti istraživanje je obuhvatilo 1.057 žena i 763 muškaraca koji su bili  podvrgnuti procjeni BMD (bone-mineral density), te 2.624 žena i 1.290 muškaraca kojima su mjerili njihove fizičke funkcije.

Ova najveća promatrana studija povezuje količinu mliječnih unosa, odnosno jogurta i mjerenja krhkosti kostiju starijih osoba te otkriva da je povećana potrošnja jogurta povezana s većom gustoćom kostiju i značajnijem smanjenjem rizika od osteoporoze.

Ukupna masa mineralne gustoće kostiju kuka i femura u žena bila je 3,1-3,9% veća među ispitanicama koje su konzumirale najviše jogurta u odnosu prema onima s najmanjim unosom jogurta, a poboljšane su im i neke fizičke funkcije. Kod muškaraca, biomarker loma kostiju bio je 9,5% niži kod onih s najvišim unosom jogurta u usporedbi s najnižim.

Osteoporoza je kronično stanje povezano sa smanjenjem čvrstoće kostiju i povećanim rizikom loma. Procjenjuje se da su povezani troškovi osteoporotskih prijeloma u Europi preko 650 milijuna eura godišnje.

Možda ovo istraživanje konačno pomogne bar donekle poboljšati stanje kostiju i to s relativno jednostavnim i jeftinim prehrambenim proizvodima. Istraživači se slažu da bi istraživanje trebalo nastaviti budući da se još uvijek ne razumiju točni mehanizmi povećanja gustoće kostiju.

Nadamo se da će uskoro i to otkriti a do tada čuvajte svoje kosti i pijte jogurte i vježbajte.

Rapidol S

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori