Slasno

Jedno tijesto 4 vrste božićnih kolačića

Za one koji nemaju puno vremena

Sastojci


Osnovno tijesto

  • 500 g oštrog brašna
  • 300 g glatkog brašna
  • 500 g maslaca/margarina
  • 250 g šećera u prahu
  • 1 jaje
  • 1 žutanjak
  • 2 vanilin šećera
  • naribana korica 1 limuna
  • 1 žlica ruma

Priprema


Maslac/margarin izmiksajte sa šećerom u prahu i vanilin šećerom. Dodajte jaje, žutanjak, rum i naribanu koricu limuna. Još malo sve izmiksajte pa dodajte obje vrste brašna.

Rukama umijesite glatko tijesto, podjelite ga na 4 jednaka dijela pa svakom dodajte željene dodatke – mljevene orahe, lješnjake ili bademe, rogač ili mak, kokos, kakao u prahu… Na ¼ tijesta dovoljno je dodati 50 g dodataka, odnosno 1-2 žlice kakaa u prahu.

Pripremljena tijesta zamotajte ga u prozirnu foliju i spremite u hladnjak barem na pola sata prije nego što ćete početi raditi kekse.

NUTELLA KEKSIĆI S LJEŠNJACIMA

U tijesto dodamo 50 g mljevenih lješnjaka i 2 žlice prosijanog kakaa u prahu. Tijesto tanko razvaljamo pa izrezujemo kružiće. Pečene i ohlađene kekse ljepimo nutellom ili nekim drugim čokoladnim namazom. Zaljepljene kekse prošaramo otopljenom čokoladom i posipamo krupno sjeckanim prženim lješnjacima.

ZVJEZDICE S NARANČOM I BADEMIMA

U tijesto dodamo 50 g mljevenih badema, 1 žličicu cimeta i naribanu koricu 1 naranče. Tijesto tanko razvaljamo pa izrezujemo zvjezdice. Pečene i ohlađene kekse ljepimo kremom od bijele čokolade i naranče. Kremu pripremimo tako da 100 g bijele čokolade otopimo u 50 ml slatkog vrhnja. Dodamo naribanu koricu ½ naranče, ohladimo pa izmiksamo s 50 g margarina sobne temperature. Ukrasimo otopljenom čokoladom i ukrasnim perlicama.

HUSARI S LJEŠNJACIMA I PEKMEZOM

U tijesto dodamo 50 g mljevenih lješnjaka. Uzimamo komadiće tijesta, oblikujemo kuglice i slažemo ih na lim za pečenje. Svakoj kuglici prstom ili kuhačom napravimo udubljenje. Pečene i ohlađene kuglice punimo pekmezom (pekmze po potrebi otopimo na laganoj vatri) i posipamo s malo mljevenih ili sjeckanih lješnjaka.

Napomena: Preostali bjelanjak možete iskoristiti tako da kuglice prije pečenja umačete u razmućeni bjelanjaka, a zatim ih uvaljajte u mljevene orahe ili lješnjake.

VANILICE S PEKMEZOM

Tijesto tanko ga razvaljamo pa izrezujemo željene oblike. Na svakom drugom obliku napravimo manju rupu. Pečene i ohlađene keksiće mažemo pekmezom, a zatim lagano uvaljamo u šećer u prahu.

slatki svijet

Facebook komentari

Odgovori