Ah ta ljubav

Jedna od najljepših ljubavnih pjesama na svijetu ima svoju priču

lifeX.hr

cekaj me

Neke pjesmo ostaju vječne. Tako i pjesma Konstantina Simonova “Čekaj me i ja ću sigurno doći” iznova oduševljava zaljubljena srca diljem svijeta. Konstantin je bio veliki ruski pisac i pjesnik i bio je potajno bio zaljubljen u Valentinu Serovu, tada najljepšu i najpopularniju glumicu. Iako je nije upoznao, za njega je ona bila sve. Valentina je bila udana, te su njegove ljubavne patnje utoliko bile veće. Nakon što joj je suprug  koga je jako voljela, poginuo, Valentina je dugo patila. Svoju bol je utapala upuštajući se u mnogobrojne ljubavne afere, tražeći novu ljubav u koju bi se ponovno utopila.

Konačno 194o. godine ona upoznaje Konstantina koji je godinama unazad tiho čeznuo i maštao o njoj. Ljubav je zapalila i njezino srce. Njihov odnos bio je ono o čemu je pjesnik potajno maštao i negdje u dubini srca nadao se da će mu se sreća nasmiješiti. No rat ne bira svoje žrtve.  Simonov je otišao na ratište i u jeku najvećih borbi bojao se kako se neće vratiti kući živ. Duge besane noći negdje na fronti kratio je uz njezinu fotografiju misleći na nju. Njegovo srce je tada iznjedrilo emocije koje će se pretopiti u pjesmu.

kada ju je napisao pjesmu je držao u svom džepu, misleći ako pogine da će je netko naći i poslati Valentini.  Međutim, desilo se čudo – jedinica u kojoj se Simonov nalazila nekako je izbjegla finalni udar neprijatelja, i pisac se živ i zdrav vratio kući svojoj ljubavi. Vjenčali su se 1943. godine. Kako je par bio jako popularan stalno su ih pratile glasine, čak su govorili da ona ima vezu s generalom Rokosovskom. Istina je bila da je on bio u sretnoj vezi i da je sreo glumicu samo nekoliko puta, nikada nisu bili u nikakvoj vezi. S vremenom je njena karijera krenula silaznim putem, a Simonov se sve teže nosio s glasinama, pa ju je napušta 1957. godine. Valentinu je sve to jako pogodilo, teško se je nosila s njegovim odlaskom. Tako slomljena odaje se alkoholu i umire u Moskvi 1975. potpuno sama.

Iako ljubav nije preživjela, pjesma je postala besmrtna i dalje nastavlja živjeti u svim zaljubljenim srcima diljem svijeta.

Čekaj me, i ja ću doći,
samo me čekaj dugo.
Čekaj me i kada žute kiše
noći ispune tugom.
Čekaj me i kada vrućine zapeku,
i kada mećava briše,
čekaj i kada druge nitko
ne bude čekao više.
Čekaj i kada čekanje dojadi
svakome koji čeka.
Čekaj me, i ja ću sigurno doći.
Ne slušaj kad ti kažu
kako je vrijeme da sve zaboraviš
i da te nade lažu.
Nek povjeruju i sin i mati
da više ne postojim,
neka se tako umore čekati
i svi drugovi moji,
i gorko vino za moju dušu
nek šiju kod ognjišta.
Čekaj i nemoj sjesti s njima,
i nemoj piti ništa.
Čekaj me, i ja ću sigurno doći,
sve smrti me ubit neće.
Nek rekne tko me čekao nije:
Taj je imao sreće!
Tko čekati ne zna, taj neće shvatiti,
niti će znati drugi
da si me spasila ti jedina
čekanjem svojim dugim.
Nas dvoje samo znat ćemo kako
preživjeh vatru kletu-
naprosto, ti si čekati znala
kao nitko na svijetu.

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori