Zdravlje

Je li ovo konačno lijek protiv raka?

lifeX.hr

pink

Đumbir prirodno sadrži spoj koji je do 10.000 puta učinkovitiji od kemoterapije za ubijanje matičnih stanica raka koje čine maligni tumori toliko opasan, navodi se u studiji objavljenoj u časopisu PLoS.

Kemijski poznat kao 6-shogaol nastaje kada su đumbir korijenje suši ili kuha. Istraživači su otkrili da 6-shogaol djeluje protiv raka matičnih stanica u koncentracijama koje su bezopasne za zdrave stanice. To se dramatično razlikuje od konvencionalne kemoterapije koja ima ozbiljne nuspojave uglavnom zato što ubija stanice raka ali i zdrave stanice.

Matične stanice raka posjeduju sposobnost diferencijacije u različite maligne stanice koje čine kolonu tumora. Iako one čine manje od 1 posto stanica u bilo kojem tumoru, matične stanice su otporne na gotovo sve poznate ili eksperimentalne kemoterapijske agense. One su ključni igrači u procesu metastaziranja, koji je odgovoran za 90 posto smrtnih slučajeva vezanih za rak.

Upornost raka matičnih stanica također objašnjava zašto se rak može ponovno pojaviti, čak i nakon naizgled uspješnog iskorjenjivanja putem kemoterapije, zračenja ili operacije.

Istraživači su otkrili da 6-shogaol djeluje na matične stanice raka dojke na nekoliko različitih načina. Istraživači su uspoređivali citotoksičnost 6-shogaol protiv tih matičnih stanica i naširoko upotrebljavanog taksola.  “Taxol, iako je bio vrlo aktivan u monoslojnim stanicama, ne pokazuju djelovanje protiv sferoidnih tumorskih stanicama čak u 10.000 puta većoj koncentraciji u odnosu na 6-shogaol,” napisali su istraživači.

Nadamo se da će se znanja iz ovog istraživanja što prije pretočiti u praksu i pomoći u borbi protiv ove opake i neumoljive bolesti.

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori