Šareno

Izrasla iz kapljice krvi

lifeX.hr

Što znate o božićnoj zvijezdi?

Poinzecija ili božićna zvijezda porijeklom je iz suptropskog dijela Meksika i Centralne Amerike. U prirodi ova biljka raste kao grm visine do 3 metra, međutim, stvoreni su kultivari koji imaju gušći izgled, visine 30-45 cm, za uzgajanje u prostorijama.

Prema vjerovanju prastanovnika Centralne Amerike, ova biljka svoj privlačan izgled duguje asteškoj boginji, kojoj je zbog neuzvraćene ljubavi prepuklo srce.  Legenda kaže da je iz kapljica njene krvi izrastao vatreni cvijet okružen tamnozelenim listićima. Asteci su ovu biljku kultivirali znatno prije pojave kršćanstva na Zapadu. Asteci su obojene listove (brakteje, odnosno pricvjetne listove) ove biljke koristili za dobivanje purpurne boje. Poinzecija je dobila ime po američkom ambasadoru Robertu Poinzecu, koji je zadivljen njenom ljepotom, prenio je iz Meksika u svoj vrt u Južnoj Karolini. Kasnije je prenesena u Europu.

U Meksiku je cijenjena kao sveta biljka i koristila se za dekoraciju hramova i za vrijeme praznika, kao i za ukrašavanje sobe djevojaka pred udaju. U kršćanskoj religiji, od 17. stoljeća, božićna zvijezda ima simboličko značenje vezano za božićne blagdane i Kristovo rođenje.

Ono što mi nazivamo cvjetovima ustvari su listići – brakteje (lažni cvijetovi crvene, žute, narančaste, bijele i krem boje) koji okružuju njene gotovo neprimjetne cvjetove. Uloga brakteja je da različitim bojama privuku kukce koji oprašuju biljku

Kao i sve mlječike i ova biljka obiluje mliječnim sokom koji je vrlo otrovan, pa se preporučuje nošenje rukavica pri orezivanju, a ukoliko mliječni sok dođe u dodir s kožom odmah ga treba isprati hladnom vodom kako ne bi došlo do iritacije kože. Mliječni sok sadrži gorki i vrlo ljuti euforbon koji uzrokuje upalu kože i plikove, a ako dospije u organizam može uzrokovati mučninu, povraćanje, drhtanje, smetnje u disanju, pa čak i nesvjesticu. Iako tijekom modernog uzgoja božićne zvijezde otrovni euforbon gotovo da je nestao iz soka ipak se treba biti oprezan.

Kao ljekovita biljka božićna zvijezda se upotrebljavala još u antičko doba. Iako se njezin mliječni sok nekada s razlogom nazivao vještičje ili vražje mlijeko, upotrebljavao se i kao lijek protiv groznice i kožnih oboljenja. Koristio ju je i Euphorbus liječnik kralja Jube od Mauretanije po kojem je biljka poslije i dobila ime.

Danas se više ne koristi kao ljekovita biljka, a samo ponegdje u narodnoj medicini njezin mliječni sok se koristi za skidanje bradavica.

Uživajte u prekrasnoj biljci i ukrasite svoj dom njezinom ljepotom!!

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori