Zdravlje

Izaziva li hladnoća prehladu?

lifeX.hr

hladnoca1

 

Koliko smo puta čuli kako zabrinute majke upozoravaju svoju nestašnu djecu da se obuku toplije jer će se prehladiti. Preko zime svi smo u strahu da ne ozebemo jer bi se mogli razboljeti.

No je li to stvarno tako i što znanost kaže o tome?

Do sada, znanstvenici koji su proučavali to pitanje misle da normalna izloženost umjerenoj hladnoći ne povećava osjetljivost na infekcije. Većina zdravstvenih stručnjaka se slaže da se razlog zimskoj sezoni prehlade i gripe ne skriva u niskim temperaturama već u tome što se puno više vremena provodi u zatvorenom prostoru, u bliskom dodiru s drugim ljudima. To je izvjestan način da se bakterije i virusi brže šire.

No, znanstvenici su i dalje zainteresirani za ovo pitanje. Neki pokusi s miševima sugeriraju da izlaganje hladnoći može smanjiti sposobnost obrane od infekcija.

Ali što je s ljudima?

Znanstvenici su radili mnoge eksperimente, stavljali ljude u hladnu vodu ili ih pustili gole u hladnjak, proučavali su one koji žive na Antarktiku i one na ekspedicijama u kanadskom planinama. Rezultati su bili pomiješani.

Neki od istraživača su dokumentirali povećanje infekcija gornjih dišnih puteva kod cross-country skijaša koji su boravili na velikoj hladnoći i udisali hladni zrak, no nisu sigurni da li su te infekcije zbog hladnoće ili drugih faktora – kao što je intenzivnije vježbanje ili suhoća zraka.

Istraživači sa Sveučilišta Tianjin u Kini otkrili su kako su studenti u spavaonicama sa slabom ventilacijom češće i više prehlađeni. Osim toga, istraživači na sveučilištu Virginia Tech zaključili su da dobra ventilacija, kao i visoka unutarnja relativna vlažnost čine virus influence A neaktivnim.

Skupina kanadskih istraživača pregledala je na stotine medicinskih studija na tu temu i provela neke od vlastitih istraživanja, nakon svega zaključili su da nema potrebe brinuti o umjereno-hladnoj izloženosti. Tako što nikako neće utjecati na naš imunološki sustav. No, ako ćete biti vani na hladnom duže vrijeme treba se dobro obući da ne bi imali problema s ozeblinama i hipotermijom.

Ako se bez obzira na sve ipak prehladite ili vas kakav zločesti virus gripe prikuje za krevet tu je Rapidol S  smanjiti će temperaturu i odagnati bolove, zato ga uvije imajte pri ruci.

 

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori