Šareno

Ima li netko tko ne voli cirkus?

CirkoBalkana 6 festival suvremenog cirkusa u cirkuskom šatoru

lifeX.hr

Pred nama je još jedno i to šesto po redu izdanje CirkoBalkane – festivala suvremenog cirkusa u cirkuskom šatoru, nezavisnom prostoru za izvedbu, edukaciju i kreaciju. Publika će u razdoblju od petnaest dana trajanja festivala (28.4.-12.5.) imati priliku vidjeti najrazličitije cirkuske fuzije i hibride iz pet europskih zemalja, kao i lokalne i regionalne predstave, uz bogat popratni program.

Kroz svoju bogatu povijest, cirkus kakvog danas poznajemo, prolazi kroz različite faze razvoja, poprima najrazličitije oblike i često mijenja mjesta izvedbe – od šatora kao prvobitne cirkuske pozornice, preko cabareta, ulice, varietea, teatra, sportskih objekata itd. No jedno je sigurno, zvao se on novi, suvremeni, klasični, tradicionalni ili bilo kako drugo, cirkus je i dalje cirkus i kao takav pripada izvedbenoj umjetnosti kojoj se publika divi, uz koju se smije, ostaje bez daha, koje se grozi ali ju svejedno voli i uvijek joj se radosno vraća.

Cirkus je umjetnost koja ima svoju tehniku, vještinu i predstavlja se publici u neograničenom broju formi, pred publiku izlazi iz različitih škola, koristeći se isto tako brojnim raznolikim metodama izvedbe. Zato je možda najpravednije reći da je ono što trenutačno zaokuplja našu pozornost cirkus sadašnjosti – nesvrstani cirkus. U zemlji koja se ne može pohvaliti  bogatom cirkuskom tradicijom ovo je možda najbolji opis trenutnog pogleda na cirkus kao i činjenica da samo s ovakvim pogledom na cirkus kao umjetničku formu možemo doći do nove publike koja se tek treba upoznati sa cirkusom.

Na ovogodišnjem festivalu je to možda i najuočljivije, program festivala u mnogo čemu odudara od klasike i tradicije, što ne znači da se neki umjetnici ne poigravaju i sa ovim oblicima cirkuske izvedbe.

Sve počinje s finskom umjetnicom Ilonom Jäntti koja postavlja temelje svoje predstave na  pletenoj žici.  Tu su i jedni od regionalnih predstavnika, točnije srpska grupa umjetnika pod nazivom The Garden of flames koji kombiniraju tehniku izrade i manipuliranja lutkama s cirkuskim elementima vatre. CirkoBalkana Chaos cabaret vrlo vješto koketira sa tradicionalnim cirkusom i suvremenim tokovima.

Iz susjedne Italije dolazi Compagnia Zenhir čiji su članovi dio jednog od trenutačno najutjecajnijih suvremenih nomada – cirkusa MagdaClan-a. Ovaj trojac kao lightmotiv predstave uzima suvremenu tehnologiju i međuljudske odnose, pritom se koristeći vrlo zahtjevnim cirkuskim tehnikama kao što su : hand to hand akrobacije, akrobatski ples i manipulacija na akrobatskim ljestvama. Duo iz Francuske kompanije Lazuz kombinira akrobatski ples i pokret sa žongliranjem .

Tu je još jedan dvojac i to u obliku predstavnika jedne od najdugovječnijih hrvatskih cirkuskih grupa Antuntun. Koristeći se tehnikom klauna, žongliranja i akrobalansa dva umjetnika na vrlo zanimljiv način djeci predstavljaju cirkus i sve njegove čari, kroz kolaž-cabaretski izričaj u predstavi „Između krajnosti“. Iz Grčke, predstavit će se Dromocosmicas – putujući teatar, koji u svom izričaju vrlo vješto kombinira cirkuske discipline (klaun, ekvilibrizam, akrobalans) sa kazalištem, slapstickom, nijemim filmom. Teatar Polpet iz susjedne Slovenije fokus stavljaju na kratku uličnu formu izvedbe oslanjajući se pritom na klasičnu lutkarsku predstavu sa paravanom. 

Na samom kraju malo nadrealizma, u obliku talijanske grupe Laden Classe i njihovih „193 problema“.  U izvedbi koriste vrlo jaku i specifičnu cirkusku tehniku, ostavljajući publiku jednostavno bez daha.

Tu su i večeri radova u nastajanju u sklopu kojih će se predstaviti neki/e od najinovativnijih umjetnika/ca koji/e su se prijavili na regionalnu selekciju za CircusNext PLaTForm, a među njima slovenska grupa MismoNismo koja je predselektirana i na europskom nivou. Publici u Zagrebu predstavit će se netom prije odlaska u belgijski Nerpeelt i sudjelovanja u završnoj selekciji za laureate ove platforme.

Na sam Praznik rada, održat će se Open Stage, večer za sve umjetnice/ke koji se nalaze u cirkuskoj izvedbi i izvedbi uopće, a žele prezentirati svoj umjetnički uradak u kratkoj formi, kao i večer za publiku željnu opuštene i nezaboravne zabave .

Ne smijemo zaboraviti i cjelodnevna druženja, otvorene treninge, radionice za djecu i odrasle, glazbena događanja koja će se odvijati tijekom cijelog festivala, kao i nezaobilazni Laboratorij cirkuske umjetnosti koji donosi pet različitih cirkuskih radionica za profesionalce/ke, pet inovativnih pristupa cirkuskim tehnikama i njihovim kombinacijama.

Stoga, dobro proučite ovogodišnji program, odaberite nešto ili sve i pod okriljem crvenog šatora otkrijte svijet CirkoBalkana festivala u dvorištu Pogona Jedinstvo, Trnjanski nasip bb.

Program Cirkobalkana 6 festivala

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori