Putopisi

Ili zbog Židova ili zbog komaraca

lifeX.hr

Chefchouan, Morocco.

Na sjeverozapadnom dijelu Maroka nalazi se vrlo poseban grad Chefchaouen, poznat po imenu Plavi grad. Grad je smješten u podnožju planine Rif, 4 sata od grada Fes. Njegova neobičnost je u tome što je sve ovdje obojeno u plavo, fasade, zgrade, vrata, ulice, stepenice. Sve je to začinjeno maurskom i španjolskom arhitekturom. Stari dio grada obiluje uličicama koje su prepune kafića, restorana, trgovina, pa je grad pravi slatkiš za turiste.

Ako se pitate odkuda ta plava boja? Navodno su 30 godina prošlog stoljeća židovske izbjeglice obojile u plavo kao zahvalu što su tu spašeni. Plava boja njima simbolizira nebo i raj. Druga ne tako romantična teorija kaže da ova plava boja tjera komarce i da su oni razlog ovog općeg plavetnila.

Ovaj grad je dugo godina bio sveti grad za muslimane jer su smatrali da je grad osnovao direktan potomak Muhameda Mula Rašida, pa je tako dugo vremena grad bio zatvoren za ostali svijet. No danas je otvoren grad za sve. Pogledajte ovo čarobne fotke naše drage Barbare Erzar.

 

maroco

maroco1

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori