Ljepota

Guerlain Aqua Allegoria mami da se zaljubite u nejga

guerlain bergamote calabria

Miriši nam ljeto, a s njim naše nosnice traže nove lepršave, cvjetne i voćne lagane mirise koji će se uklopiti u vedrinu neba, odsjaj sunca i  zanosni miris pjene valova. Tako za ovo ljeto stiže novi miris  Guerlain Aqua Allegoria s dominantnom prekrasnom notom kalabrijskog bergamota koji u sebi nosi toplinu Mediterana.

Ovaj miris je neodoljiva olfaktorna šetnja kroz kalabrijske voćnjake bergamota, berba sočnog voća, mirisi i zvukovi Mediterana. Bergamote Calabria je vedra i sunčana kompozicija – sadrži kalabrijski bergamot, ulje cvijeta gorke naranče, kardamom, đumbir, note drva i bijeli mošus.

Znate li...

da je bergamot  zimzeleno drvo iz porodice agruma. Drvo cvjeta u proljeće, a kasno u jesen ili početkom zime dozrijevaju njegovi  glatki žuti plodovi  veliki poput naranče.

Mnogi stručnjaci smatraju da je bergamot hibridna vrsta, ali sve je pod velom tajne. Ono što se zna je da nigdje ne raste divlji bergamot i novo drvo ne može narasti iz sjemena već se mladice postojećih pricijepe na stabla neke slične vrste, kao što je limeta ili gorka naranča.

Stari zapisi otkrivaju da se u Kalabriji (jug Apeninskog poluotoka) bergamot uzgajao već početkom 18. stoljeća, a možda i ranije.

Njegov voćni miris može se naći ne samo u parfemima nego i u sapunima, dezodoransima, zubnim pastama i kremama. Budući da pospješuje tamnjenje kože, koristi se i u proizvodnji preparata za sunčanje. Zbog svojih antiseptičkih i antibakterijskih svojstava dragocjena je u farmaceutskoj industriji te se koristi kao dezinficijens. Bergamotov pektin, želatinasta tvar koja pospješuje zgrušavanje, koristi se u proizvodnji preparata za zaustavljanje krvarenja i proljeva.

Znanost kaže da ulje bergamota sadrži oko 350 sastojaka koji su zaslužni za jedinstveni miris i mnoga druga svojstva.

Mi smo se već zaljubili u ovaj miris, a vi?

guerlain bergamote calabria

Facebook komentari

  • Podijeli ovaj post:
  • Facebook
  • Twitter
  • Delicious
  • Digg

Komentari dozvoljeni

— obavezno *

— obavezno *