Priče života

Gdje oni spavaju!?

lifeX.hr

Kada razmišljamo o fotografiji djece, vidimo neko nestašno dijete kakao trčkara svojom sobom sa velikim osmijehom na licu i sretnim roditeljima koji snimaju svaki korak svog malog mezimca.

No, fotograf James Mollison ima posve drugačije iskustvo i priču koja nije ni nalik spomenutoj. Tijekom protekle tri godine putovao je sa udrugom iz Italije  „Spasimo djecu“ i napravio portrete djece iz Južne i Sjeverne Amerike, Europe, Afrike i Azije. Da bi dočarao pravi život nije slikao kako se djeca igraju ili jedu, već je ovjekovječio prostor u kojem oni spavaju. Tako je nastao njegov rad kojeg je objavio, pod nazivom „Gdje djeca spavaju“. Nakon sve ga proživljenog James komentira kako, unatoč deklaraciji o ljudskim pravima gdje se navodi „svi smo rođeni jednaki“, prava istina je tako daleko od spomenutog navoda.

Uvjerite se sami u ovu fascinantnu i potresnu priču koju nam prekosvoji  fotografija priča Molisson!

 

 

 

 

 

 

 

 

Ovo je Kaya, ima 4 godine i živi sa mamom i tatom u Tokiju. Obožava crtiće i kada naraste želi raditi i crtati crtane filmove za svu djecu! Njena soba je poput bajke…..!

 

 

 

 

Justin, 8 godina, živi u New Jersey sa svojom familijom. Igra nogomet, bejzbol i košarku. Kada odraste želi biti gradonačelnik svog grada.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Alyssa živi u Kentukiju sa svojim roditeljima. Strop u njenoj sobi počeo se raspadati. U ovom kraju zloporaba droge je „uobičajena stvar“ , a dva Alyssa rođaka su umrli zbog problema vezanih uz drogu.

 

 

Alex, 9, živi u Rio de Janeiru, gdje prosi i krade kako bi preživio. On ne ide u školu, a samo ponekad vidi svoju obitelji, tada zajedno podijele obrok koji nađu.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Tzvika, 9, živi u Beitar Illit, izraelskom naselju sa 36.000 stanovnika. Ona je u zajednici  Haredi, oni su ortodoksni židovi kod kojih su televizori i novine zabranjeni.  Spavaću sobu dijeli sa svojim sestrama i bratom.

 

 

Lehlohonolo, 6, živi sa svoja tri brata u Lesoto, u južnoj Africi. Njihovi roditelji su umrli od bolesti uzrokovane HIV-om . Žive u kolibi, gdje uvijek netko od njih mora spavati na podu.

  

Nantio, 15, je član plemena Rendile u Keniji. Ona živi i spava u šatoru od goveđe kožei i plastike, te jedva  da može stajati u šatoru. U sredini se zapali vatra, oko koje ona, njezina dva brata i dvije sestre spavaju. 

  

Indira, 4, živi s roditeljima, bratom i sestrom u blizini Kathmandu u Nepalu. Prije spavanja, djeca dijele madrac na podu. Radi u lokalnom kamenolomu granita od svoje treće godine. Cijela obitelj mora raditi zato što su tako siromašni!

 Ahkohxet, 8, je član plemena Kraho, koji žive u slivu rijeke Amazone u Brazilu. Pleme dolazi do hrane lovom!  

 

 

 

Joey, 11, živi u Kentukiju sa svojom obitelji. Posjeduje dvije sačmarice,  a svog prvog jelena je ubio sa 7 godina. 

 

 

 

Kako se osjećate sada kada ste sve ovo vidjeli i kada znate kakao izgleda vaša spavaća soba i vaš krevet na kojem je posebni oblikovani madrac kako bi vaša kičma bila što ravnija dok spavate?!!!!  Imate li uopće ideje koliko ste privilegirani što ste rođen tu gdje jeste i živite kakao živite? Sjetite se toga kad u koloni na putu prema doma izgubite živce!! Dobro razmislite imate li uopće pravo na tako što ili bi trebali biti istinski sretni i zahvalni na svemu!

via: businessinsider.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori