Trend

Gallianova era u Dioru

lifeX.hr

Nakon dugog vremena lutanja, Dior je konačno obznanio- Belgijski dizajner Raf Simon naslijedio je velikog John Galliana. Raf rođen 12. 1. 1968.  zapravo je završio industrijski dizajn, no put ga je odveo u drugom smjeru.

Koliko će Raf biti uspješan na kormilu ove velike kuće vrijeme će pokazati. Svi oni ljubitelji Diora kakvog je utjelovio John Galliano biti će svakako neutješni. Što god mislili o Gallianu, ne može mu se osporiti veliki talent, smisao za zabavu, ekstravaganciju i umjetničku ludost.

Galliano je u Dioru bio od 1996. do prošle godine kada je zbog svog  neumjesnog javnog istupa izbačen sa čelne kreativne pozicije. Da li je to bio ispravan potez, da li je Galliano stvarno mislio ono što je rekao, da li je istup bio insceniran,  koliko je on uopće i bio svjestan svega i da li zaslužuje drugu priliku kada bi zatražio oprost, o svemu tome možemo samo naklapati.

Ovaj boem sa Gibraltara koji je u djetinjstvu bio vrlo sramežljiv i pomalo neshvaćen imao je plodonosnu i bogatu karijeru. Sa 6 godina doselio se s obitelju u London i završio  Central Saint Martins College of Art and Design gdje je diplomirao 1884. godine. Njegova prva kolekcija, inspirirana francuskom revolucijom, pobrala je odlične kritike. Pokrenuo je svoju marku i u potrazi za financijskom pomoći otišao u Paris. Tamo je imao i svoju prvu reviju na Paris Fashion Weeku 1989. U međuvremenu je bankrotirao pa mu je u poslu pomogla i slavna Susannah Constsntine koja ga je povezala s Kylie Minogue  za koju je dizajnirao kostime na turneji Let’s Get to It Tour.

1993. godine moćna Anne Wintour predstavlja ga zaštitniku visokog društva Sao Shlumbergeru koji mu otvora vrata visoke mode, uspjeha i slave.

U 6. mjesecu 1995. dolazi na čelo Givenchy-a i postaje prvi britanski dizajner koji kreira za jednu Francusku Haute couture kuću.  No, za manje od dvije godine John prelazi u Dior i piše povijest.

Na njegovo mjesto u Givenchy dolazi ni manje ni više nego još jedan genijalac zvan Alexander McQueen.

Sve iza toga je već postalo legenda!

Lud, ekstravagantan, nezasitno maštovit, vizionarski neograničen, umjetnički neracionalan, savršeno teatralan, neponovljivo jedinstven, egoističan i  duboko slomljen u sebi dao je Dioru neopisivi pečat koji će teško biti nadmašen!

Kako je izgledao Dior s John Gallianom

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori