Šareno

Film snimljen samo 4 dana prije velike katastrofe

lifeX.hr

sf

Zanimljivo je pogledati stare filmove i vratiti se u prošlost.No kada gledate neki film s odmakom od 100 i nešto godina i znate da je taj film snimljen samo nekoliko  dana prije velike katastrofe, tada i taj film postane nekako poseban i gledamo ga iz drugačije perspektive.

Tako je i s ovim filmom snimljenim  14. travnja 1906. na Market streetu u San Francisku samo 4 dana prije velikog potresa i požara koji je uništio više od 80% od grada.  Ovaj film su snimili braća Herbert, Earle i Joe Miles, tako da su kameru stavili na prednji dio tramvaja.

Dugo se mislilo da film datira iz 1905 godine, no povjesničar filma Davida Kiehn, suosnivač Niles Film muzeja u Nilesu konačno j e pronašao promotivne materijale o filmu koji govore o datumu 14. travnja 1906.

Kako vidite na filmu ulica u SF bila je prepuna ljudi, automobila,  konja, tramvaja, užurbanih ljudi. Djeluje pomalo kaotično, bez nekog reda. Dok promatramo ove scene ne možemo se oteti dojmu da je većina ovih ljudi poginulo nakon samo par dana. Dok su šetali ovom ulicom nisu ni jednim djelom sebe slutili što će se dogoditi. Čudno je to kako smo izgubili intuiciju i kako ne možemo osjećati dolazak velikih i razornih prirodnih katastrofa.

No ako se odmaknemo od osjećaja tuge ove tragedije, ovo možemo pogledati i drugim očima i otkriti veliku poruku. Ta poruka je da cijenimo svaki novi dan. Priznajte kako često ujutro ustajete mrzovoljni i bijesni. Već od samog jutra fokusirani na negativnosti i ono što nam manjka u životu. Uzimamo život zdravo za gotovo, kao da ga imamo u neograničeni količinama. Kada bi samo malo bili svjesni činjenice da ne posjedujemo vrijeme i da već sutra može biti drugačije, možda će nas to nagnti da budem zahvalni na svemu što imamo i da svaki trenutak iskoristimo najbolje što možemo.

Stvari nam se događaju, a mi možemo odlučiti koju ćemo reakciju imati na to. Zato probajmo dane provoditi s malo više pozitivnosti, vjere, smijeha, međusobne tolerancije i veeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeeelike doze ljubavi! Nikada ne zaboravite reći volim te svim onima koje volite. Nikada ne znate kada će to biti zadnji puta!

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori