Zdravlje

Fascinantni zagrljaj za život

lifeX.hr

 “Zagrljaj može sačuvati život!” –  kaže Dr. Jeff Mullan i za to ima savršeno priču koje je bio sudionik.

Djevojčice, Brielle i Kirie, rođene  su 12 tjedana prije predviđenog termina i zbog toga ima je trebala posebna intenzivna njega. Bile su smještene u inkubatore kako bi preživjele. Kirie je počela dobivati na težini i njeno zdravlje se počelo stabilizirati, no Brielle, rođena samo s 2 kg, imala je problema s disanjem, srčanih problema i drugih komplikacija. Nisu očekivali da će preživjeti.

Njihovi liječnici i sestre su činili sve što su mogli Briel bude bolje, ali ništa joj nije pomoglo. Jedna od sestara je protiv pravila bolnice, riskirajući da dobije otkaz, stavila obje sestre u isti inkubator i ostavila je djevojčice da spavaju zajedno. Kada se vratila nije mogla vjerovati prizoru koji je ugledala! Pozvala je sve liječnike i sestre da pogledaju pravo čudo i nesvakidašnji prizor kojeg vidite na slici. Ovdje su riječi nepotrebne i svakako nedovoljne za opisati ovu ljepotu.

Kada je Kirie osjetila da je u blizini svoje sestre, i kada je osjetila da se njena sestra bori za život, zagrlila je svoju malu sestricu kako bi joj pružila podršku u toj borbi. Od tog trenutka, Brielle je počela normalno disati i otkucaji srca su došli u normalu i njeno zdravlje se počelo stabilizirati. Od tada, oni su odlučili držati bebe zajedno jer kada su zajedno držale su jedna drugu na životu!

Samo jedan „običan“ zagrljaj napravi je čuda! Zamislite koliko čuda možemo napraviti svaki dan grleći one kojima je zagrljaj potreban. 

Mnoga istraživanja su potvrdila da je topli ljudski kontakt poput zagrljaja neophodan za emocionalno zdravlje i uspostavljanje boljih i bliskijih odnosa s partnerom, prijateljima, obitelji ili kolegama. Znanstvena istraživanja su također otkrila kako grljenje može ojačati imunološki sustav, te smanjiti rizik oboljenja od bolesti srca i krvožilnog sustava. Također grljenje uspješno smanjuje razinu hormona stresa – kortizola, pa znanstvenici preporučujemo da niti jedan dan ne prođe bez nekoliko zagrljaja.

Zagrljaj od samo 20 sekundi,  utječe na razinu oksitocina – hormona ljubavi, čije lučenje u mozgu izaziva osjećaje zadovoljstva, nježnosti i privrženosti, objavili su psiholozi iz Američkog psihosomatskog društva. 

Ljudi, sada znate što vam je činiti, grlite se i širite ljubav!!!

Šaljem veliki zagrljaj svima!

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori