Putopisi

Fascinantni hram u Kambodži

lifeX.hr

test

Cambodia_flagAngkor Wat  je najveći hinduistički kompleks  i najveći vjerski spomenik na svijetu. Građen je u 12 stoljeću za vrijeme kralja  Suryavarman II (1113 –  1150) u tadašnjem Yasodharapura (današnji  Angkor),  koji je bio glavni grad Kmerskog carstva. Slavni hram je namijenjen bogu Vishnu i danas predstavlja simbol Kambođe, pojavljuje na njihovoj nacionalnoj zastavi.

27 godina nakon smrti Suryavarman II, Angkor je pao u ruke Chamsa, tradicionalnih neprijatelja Khmera. Nakon toga carstvo je obnovljena novim kraljem, Jayavarman VII, koji je osnovan novi grad i državi hram (Angkor Thom i Bayon ) nekoliko kilometara sjeverno.
U kasnom 13. stoljeću, Angkor Wat postupno iz hinduističke prelazi u budistički uporabu, i to ostaje do današnjeg dana.

Jedan od prvih zapadnih posjetitelja hrama bio António da Madalena, Portugalski redovnik koji je hram posjetio 1586. godine.  On je bio oduševljen  ovim kompleksom “takvo izvanredno izgradnje nije moguće opisati olovkom, pogotovo jer je kao niti jedna druga  zgrada u svijetu. Ona ima kule i ukrase tako divne i prekrasne da je ovo mogao smisliti samo ljudski genije.“

Hramovi Angkor predstavljaju jedan od najtrajnijih i začuđujući arhitektonskih dostignuća čovječanstva. Konvencionalne teorije pretpostavljaju da je  ovo mjesto u kojoj se nalazi Angkor bio izabran kao naselje zbog svog strateškog položaja za vojne svrhe, kao i zbog poljoprivrednih potencijala. Međutim, drugi znanstvenici misle da je položaj i raspored Angkor temelji na planetarnim meridijanima i energiji koja tamo postoji.

Angkor Wat sastoji od velikog hrama koji simbolizira Mt. Meru, mitsku planinu, a njegovih 5 zidova predstavljaju planinske lance i kozmički ocean, strogo usklađen uz osi osi sjever-jug.

Danas ovaj hram posjeti tisuće turista uživajući u veličanstvenim ostacima, kao i fascinantnim starim drvećem koje je svojim korijenjem okrunilo te stare stupove i stvorilo potpuno novi doživljaj ljepote.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori