Šareno

Evo što smo napravili, brojke su strašne

lifeX.hr

Okrenite se oko sebe, koliko plastike imate u kući? Imate puno zar ne?

A sada pogledajte ove brojke.

Ljudi su stvorili 8,3 milijardi tona plastike. Velika proizvodnja sintetičkih materijala započela je početkom pedesetih godina prošlog stoljeća, a većina tog materijala se sada nalazi u odlagalištima ili prirodnom okolišu, pokazalo je istraživanje objavljeno u časopisu Science Advances.

Od ovih 8,3 milijarde tona  6,3 milijardi tona već postalo otpadom. Od tog ukupnog otpada, samo 9 posto je reciklirano, 12 posto je spaljeno, a 79 posto akumulirano u odlagalištima ili prirodnom okolišu.

Ako se aktualni trendovi nastave, otprilike 12 milijardi tona plastičnog otpada bit će na odlagalištima ili prirodnom okolišu do 2050.

12 milijardi tona je oko 35.000 puta teže od Empire State Buildinga ili 90 milijuna teže od jednog prosječnog kita.

Većina plastike nije biorazgradiv u bilo kojem smislu, pa bi taj plastični otpad kojeg smo stvorili mogao biti s nama stotinama ili čak tisućama godina.

Globalna proizvodnja plastičnih masa povećala se s 2 milijuna tona u 1950. godini na više od 400 milijuna tona godišnje u 2015. godini što nadmašuje većinu drugih materijala. Značajne iznimke su materijali koji se opsežno koriste u građevinskom sektoru, kao što su čelik i cement. Ali, dok se čelik i cement koriste prvenstveno za gradnju, najveće tržište plastičnih masa je pakiranje, a većina tih proizvoda se koristi jednom i odbacuje.

Isti tim istraživača vodio je studiju objavljenu u časopisu Science iz 2015. godine koja je izračunala veličinu plastičnog otpada koji ulazi u ocean. Procjenjuje se da je u oceanima ušlo 8 milijuna tona plastike do 2010.

Obitelj živi bez plastike

Sva ova istraživanja i brojke koje su nevjerojatne trebaju svima nama upaliti crvenu lampicu. Živimo svjesnije i odgovornije za svoja djela. Pokušajmo gdje možemo plastiku zamijeniti nečim drugim.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori