Događanja

Priču o tome kako nastaju priče

Što treba pročitati

lifeX.hr

Nagrada tportala za najbolji hrvatski roman u 2017. godini dodijeljena je u petak u Zagrebu Dubravki Ugrešić, kojoj je 50 tisuća kuna vrijedno književno priznanje donio roman “Lisica”, knjiga o književnosti, piscima i pripovijedanju te njihovim ulogama u suvremenom društvu, koju je žiri proglasio ‘remek djelom najveće hrvatske majstorice pripovijedanja’.  

“Dubravka Ugrešić napisala je roman o književnosti i piscima, o pripovijedanju, autorskim travestijama i specifičnim, sasvim literarnim izdajama, zavođenjima, krađama i kreacijama”, rekao je na svečanoj dodjeli 11. nagrade roman@tportal.hr u Muzeju suvremene umjetnosti (MSU) član prosudbenog žirija Ivica Buljan.

“Ali ‘Lisica’ je i mnogo više od romana o stvaralačkim mukama i smislu umjetnosti; u njoj se na različite načine reflektiraju mnoge suvremene aporije i fenomeni vidljivi na širokom društvenom polju”, dodao je Buljan iznoseći mišljenje žirija koji su još činili Miroslav Mićanović, Katarina Luketić, Jadranka Pintarić i Ursula Burger.

Napomenuo je da prijavljeni romani ukazuju na odličnu produkciju u hrvatskoj suvremenoj književnosti, izrazivši uvjerenje da će ovogodišnji odabir “sigurno ostati zabilježen za buduća vremena”.

Roman-igra pun oslobađajuće ironije i humora

Roman “Lisica”, objavljen u izdanju nakladnika Frakture, najavljen je kao veličanstvena posveta piscima i pisanju iz pera briljantne pripovjedačice, pisana bez imalo patetike i uz obilje finoga humora, suptilne ironije, književnih i teorijskih referenci. Knjiga je satkana od različitih žanrova – autobiografije, esejistike, povijesno-znanstvenih zapisa o tehnikama i uzrocima pripovijedanja, isprepletenih s autoričinim promišljanjima o smislu pisanja.

Po mišljenju prosudbenog žirija pročitanog na dodjeli, “Lisica” je roman-igra u kojemu autorica vješto žonglira brojnim kulturološkim znakovima, simbolima, mitovima i referencama iz različitog književnog naslijeđa, razotkrivajući, s mnogo oslobađajuće ironije i humora, “današnji svijet amaterizma, relativizacije mnogih vrijednosti i dominacije logike profita” uspijevajući, u jednom tekstu i jednom književnom svijetu, suvereno obuhvatiti kompleksnost današnje stvarnosti.

“‘Lisica je’ tako izvedbom i poetikom potpuno suvremen roman koji obnavlja neke ‘starinske’ vrijednosti: ponajprije vjeru u moć umjetnosti i moć ‘heretika i sanjara’ koji – iako stoje na marginama društva – tu umjetnost stvaraju. Ironičan, opor i nježan, prepun referenci koje navode na nove književne potrage, roman koji oplemenjuje svoga čitatelja, ‘Lisica’ je remek djelo najveće hrvatske majstorice pripovijedanja”, smatra žiri.

Književnica, znanstvenica, publicistica i prevoditeljica, Dubravka Ugrešić (1949.), autorica je niza proznih knjiga prevedenih na više od 20 jezika. Među njima se ističu “Poza za prozu” (1978.), “Štefica Cvek u raljama života” (1981.), “Život je bajka” (1983.), “Forsiranje romana-reke” (1988.), “Kultura laži” (1996.), “Muzej bezuvjetne predaje” (1998.), “Zabranjeno čitanje” (2001.), “Ministarstvo boli” (2004.), “Nikog nema doma (2005.) i “Moderna bajka”, “Baba Jaga je snijela jaje” (2008.).

Posebno cijenjena zbog svojeg inovativnog pristupa esejistici, Ugrešić objavljuje u nizu europskih i američkih književnih časopisa i novina. Živi i radi u Amsterdamu. Ugrešić je rekla kako joj je ta nagrada jako draga, jer je to “jedna jako lijepa nagrada koja služi održavanju kulturnog kontinuiteta te, što je posebno važno, izražava poštovanje prema knjževnosti i izdavačima”.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori