Doživite sjaj baroka u Muzeju za umjetnost i obrt

Čuli ste stotine puta za barok, a znate li išta o baroku?

Barok (tal. barocco, španj. i port. barroco/berrucco, engl., franc. baroque, njem. Barock) razdoblje je u glazbi, književnosti i likovnoj umjetnosti koje se nastavlja na renesansu, razvija u rokoko i traje do pojave klasicizma u drugoj polovici 18. stoljeća. U katoličkim zemljama to je pokret katoličke obnove (protureformacija). Ime potječe od portugalske riječi barocco koja označava golem biser nepravilna oblika, tvorevinu bolesne školjke.

Glavne su značajke u likovnoj umjetnosti razigranost masa, monumentalnost prostornih koncepcija, naglašeni iluzionizam i povezivanje arhitekture, skulpture i slikarstva. (Wikipedija).

Ako ste poželjeli malo pobliže upoznati barok, dođite u Muzej za umjetnost i obrt gdje je postavljena velika izložba ‘Barokni sjaj Venecije – Tiepolo i suvremenici ‘(3.6. – 1.10.2017.).  Izložba predstavlja izbor najznačajnijih slika 18. stoljeća čuvanih u Pinakoteci grada Vicenze, smještene u Palači Chiericati nastaloj prema zamisli slavnog Andree Palladija.

Ovom izložbom simbolično se zatvara veliki ciklus izložbi Muzeja za umjetnost i obrt posvećenih talijanskom baroku, započetom 2013. godine  izložbom S Caravaggiom u Europu – Večera u Emausu iz milanske Pinakoteke Brera, a nastavljenog 2014. godine izložbom Il Guercino – Svjetlo baroka iz Pinakoteke u Centu.

Gradska umjetnička galerija iz Vicenze (Pinacoteca Civica di Vicenza) smještena je u renesansnoj palači Palazzo Chiericati koju je dizajnirao veliki talijanski renesansni arhitekt Andrea Palladio, a u kojoj se dovršavaju opsežni restauratorski zahvati zahvajuljući čemu Muzej za umjetnost i obrt ima prilike ugostiti vrhunska djela Giambattiste i Giandomenica Tiepola te ostale značajne predstavnike venecijanskog slikarskog kruga 18.stoljeća poput Gimabattiste Piazzette, Marca i Sebastiana Riccija, Giambattiste Pittonija i mnogih drugih.

Najznačajnije ime ove posudbe je bez sumnje Giambattista Tiepolo (Venecija 1696. – Madrid 1770.) – čija se slikarska ostavština tek nedavno iznova počela sagledavati u svojem značenju i svojoj veličini. Tiepolo – nedvojbeni protagonist „galantnog stoljeća“, po mišljenju mnogih povjesničara umjetnosti, jedan od najvećih slikara Venecije, živio je i stvarao za jedan drugi svijet, ancien régime plemstva, zadovoljan sobom i svojom slavom, uzvišen i veličanstven, ali i miran i znatiželjan prema svijetu. Njegov život bio je pun uspjeha i velebnih narudžbi u Veneciji i okolici, ali i u inozemstvu (Würzburg, Madrid), bio je cijenjen među „plemstvom i bogatom gospodom“, svojim uporištima, kako je to i sam često naglašavao.

Stoga će zagrebačka izložba autorskog dvojca Miroslava Gašparovića, ravnatelja Muzeja za umjetnost i obrt i prof. Giovannija Carla Federica Ville, ravnatelja Gradskih muzeja Vicenze i profesora na Odsjeku za povijest umjetnosti Sveučilišta u Bergamu, zahvaljujući pomno odabranim velikim oltarnim palama, slikama, crtežima, scherzima, bakropisima i bakrorezima, biti veličanstveno putovanje kroz Veneciju 18. stoljeća koje pokazuje važnost venecijanskog slikarstva, kao i utjecaj umjetnosti oca i sina obitelji Tiepolo koja se odrazila na cjelokupno slikarstvo 18. stoljeća.

Uz izložbu je organizirana glazbena slušaonica s pomno odabranim glazbenim poslasticama Venecije 18.stoljeća, koncerti, niz predavanja, kreativne radionice, stručna vodstva te suveniri inspirirani izložbom kao i najljepšim baroknim predmetima iz bogatog fundusa Muzeja za umjetnost i obrt.

Facebook komentari

Komentari dozvoljeni

— obavezno *

— obavezno *