Zdravlje

Dok vježbate pazite što mislite

lifeX.hr

bike1

Svi jako dobro znamo da vježbanje ima veliki utjecaj na naše zdravlje, no znate li da samo vjerovanje da će vježbe imati pozitivan učinak  jednako tako  pozitivno djeluje na zdravlje.

Psiholog Hendrik Mothes sa Sveučilišta u Freiburgu i njegov tim proveli su istraživanje koje pokazuje da ispitanici dobivaju puno više od svog vježbanja ako o tome imaju pozitivno mišljenje. Studija je objavljena u časopisu Journal of Behavioral Medicine.

Istraživači su pozvali 76 muškaraca i žena u dobi između 18 i 32 godine u svoj istraživački laboratorij gdje su 30 minuta vježbali na biciklu s ergometrom. Prije toga su ih podijelili u različite grupe. Jednoj grupi su prikazivali kratki film o pozitivnim učincima biciklizma na zdravlje. Osim toga, istraživači su zamolili ispitanike da odgovore na neka pitanja o tome koliko vjeruju u pozitivan učinak vježbi, a popunjavali su i upitnik o raspoloženju prije i poslije vježbanja. Istraživači su mjerili moždanu aktivnost sudionika s elektroencefalogramom (EEG).

Rezultati pokazuju da naša vjera u dobrobit tjelesne aktivnosti kojom se bavimo ima znatan utjecaj na naše zdravlje. Ispitanici koji su već od prije vjerovali da će fizička aktivnost imati pozitivne učinke puno više su uživali vježbajući i bili bolje raspoloženi nego oni manje optimistični. Osim toga, studija je otkrila neurofiziološku razliku između ispitanika, prema mjerenjima aktivnosti mozga sudionici s većim očekivanjima prije početka studije i onih koji su vidjeli film o zdravstvenim prednostima biciklizma puno lakše i brže su se opustili.

Naša uvjerenja i očekivanja eventualno bi mogla imati dugoročne posljedice i na našu motivaciju i odluku hoćemo li se uključiti u sportske aktivnosti ili nećemo. Jednako tako mogu biti odlučujući faktor o tome da li ćemo opet ići na trčanje ili ostati kod kuće na kauču. Psiholozi sada rade na svom sljedećem projektu koji za cilj ima istražiti utjecaj našeg mišljenja na doživljaj napora tijekom tjelesne aktivnosti.

Dobro je ovo znati i usmjeravati svoje misli baš temo gdje želite, a da bi svom tijelu pomogli ako negdje zaboli tu je Rapidol S , bez obzira na što mislili uvijek ga imajte pri ruci.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori