Zdravlje

Dobro jutro, može nešto zdravo?

lifeX.hr

jutru1

 Već ste vjerojatno puno čuli o sirovoj hrani ili raw food. To je veganska prehrana koja se termički ne obrađuje iznad 45 stupnjeva, i bazira se na sirovom voću i povrću, žitaricama, mahunarkama, arašidima, sjemenkama, svježem cvijeću i jestivim samoniklim biljem. Raw food u pripremi hrane koristi se miksanjem, cijeđenjem, mariniranjem, fermentiranjem, klijanjem i dehidriranjem kako bi se sačuvala aktivnost enzima u namirnicama.

Ideja ovog prehrambenog trenda zasniva se na teoriji da namirnice ne treba izlagati temperaturi iznad 45°C jer je na taj način nemoguće očuvati enzime koji će omogućiti najbolju apsorpciju i iskoristivost nutrijenata koje hrana nudi.

Naravno, ako nećete ne morate postati vegetarijanci, ali bilo bi svakako dobro da jedan obrok bude ovakav. A kada bi još nešto slično večerali pa gdje bi vam bio kraj!

Nešto bolje od sladoleda

Danas započinjemo priču s nečim vrlo laganim. Vjerujem da će vam ovo biti vrlo ukusan doručak. Za pripremu ovog slasnog obroka trebate imati mješalicu (blender). Kako ćemo imati mnoge recepte u kojim treba sitniti smrznuto voće, bademe, oraščiće i drugo, dobro je nabaviti high-speed miješalicu jer će sam ona moći od svih sastojaka napraviti baš onakvu sitnu kašu kakvu treba.

Pa krenimo!

Vrijeme pripreme: 5 minuta
Porcija: 2 porcije  frapea
Što vam treba: 
1,5 šalica  jagoda
1 šalica borovnica
3/4 šalice sjemenki nara
2 oguljena kivija
2 banane
2 dcl (a možete i više po želji) mlijeko ili bademovo mlijeko ili sojino mlijeka.

Što sada:
Stavite sve sastojke u blender  i miiješakte dok ne dobijete glatku smjesu. Gustoća smjese ovisi o količini dodanog mlijeka, a ako hoćete baš jako gusti možete i bez mlijeka. Sami odredite što želite. Uz ovo možete dodati i žlicu-dvije (ja stavim mix zobenih, ječmenih, pšeničnih) pahuljica. Namočite ih prije toga da budu mekše.

Ako imate vremena ukrasite svoj frape s kivijem i sjemenkama nara, a ako volite kokosm možete i  posuti pahuljicama kokosa i ribane crne čokolade.

A što dobijete s tim?
Znate li za što su sve jagode dobre: odlični antioksidansi, uz nar i kivi imaju puno C vitamina, dobre su za mršavljenje jer su niskokalorične, a reguliraju i nivo šećera u krvi. Borovnice, kao i druge namirnice koje obiluju fitokemikalijama i mogu usporiti gubitak pamćenja. One imaju visok sadržaj flavonoida pogotovo antocijana i flavonola. Čisti i potiče organizam i u prvom redu djeluje na dišni, mokraćni, probavni i živčani sustav. U crijevnoj flori uništava bakterije truljenja, a razvija bakterije vrenja što dovodi do detoksikacije crijeva, ali i čitavog organizma što pridonosi njegovu jačanju i osvježenju, a raste i sposobnost obrane organizma od bolesti.

Oprez! Borovicu smiju konzumirati samo osobe sa zdravim bubrezima i to ne često i u malim količinama.  Trudnice ne smiju konzumirati borovicu. Bobice sadrže eterično ulje koje nadražuje sluznicu bubrega.

Ovo je odlična kombinacija i za borbu protiv celulita!

Dobar tek! Sigurna sam da će te uživati!

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori