Zdravlje

Detoksikacijom do zdravlja

lifeX.hr

 

Nikada nije na odmet  organizam očistiti od toksina! Pitate se kako to napraviti? Treba samo malo samodiscipline i upornosti. Za početak, svako jutro (ako ne svatko, onda što češće) na tašte popijete ili sok od svježeg povrća ili toplu limunadu.  

Tu je još nekoliko važnih ajurvedskih savjeta kako i što jesti i piti dok ste u fazi čišćenja organizma. 

Koncentrirajte se na sljedeće okuse: gorak i opor (bitter, pungent, astringent).
Pijte sljedeće čajeve: Korjen čička i korjen maslačka, lišće maslačka i kopriva. Čaj od korijandra, kumina i kormorac (u jednakom omjeru svi začini). Čaj od đumbira.
Pijte svježe sokove od cikle, đumbira i zelenog lisnatog povrća, izmiksanog u blenderu skupa s jednom jabukom za slatkoću. Možete dodati i aloe vera sok.
Od začina koristite: đumbir, kardamon, kormorač, kumin, koriander.

Kad isprobate gore navedene napitke,  odaberite jedan koji vam najbolje odgovara okusom, bojama, mirisom … I samo njega pijte barem tri šalice / čaše dnevno svaki dan u ciklusu od 40 dana. To se odnosi na čajeve i sok od svježeg povrća. Tako ćete postići najbolji detox učinak. Znači, odaberite jedan napitak i držite se njega tijekom cijelog detox ciklusa. Budite uporni i ne dajte se smesti. Nakon 40 dana možete i sve ostale napitke opet piti povremeno, kao i toplu limunadu ujutro.  Ukoliko nemate strpljenja za 40 dnevni proces, pijte svoj odabrani zeleni sok kad poželite, bez obaveza.  Najučinkovitiji je ako ga pijete ujutro na prazan želudac.

što treba izbjegavati za vrijeme detoxa:
izbjegavajte ulja. Kuhajte na Ghee – najkvalitetnijem maslu (može se kupiti na Eko Imanju Dharma Saborsko.)
Voće: izbjegavajte slatko voće, dajte prednost kiselom: brusnice, limun, limeta, grejp
Povrće: uvedite mnogo zelenog lisnatog povrća i prokulice u svoju prehranu. Kuhajte na pari. Sirovo povrće je odlično za Pitta došu.
Izbacite iz prehrane gljive.
Žitarice: izbjegavajte kruh. Jedite manje zobi i pšenice. Prednost dajte: basmati riži, kvinoe, ječmu, proso, raž
Grahorice: Veliko DA za mungo graha!
Orašaste plodove izbjegavajte. Povremeno možete uzeti bundevine sjemenke
Mliječne proizvode i jaja izbjegavajte
Meso: izbjegavajte što više možete, osobito školjke, masno meso, svinjetinu
Zaslađivači: izbjegavajte šećer. Med možete uzimati, maksimalno 2 velike žlice dnevno; i obavezno neka to bude neprocesuirani (raw) med – on obično nije tekuće nego čvrste strukture.
NE za slatkiše!

via:lightofayurveda.wordpress.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori