Zdravlje

Datulje su super hrana, savršene za biljna mlijeka

Savršena hrana i napitak za očuvanje zdravlje

Datulje se danas smatraju ‘superhranom’ –  gotovo idealnom namirnicom. Sadrže 23 aminokiseline, mesnati dio sadrži 45% ukupnih šećera (glukoza i fruktoza),15 minerala, od kojih je važno izdvojiti fluor koji štiti od karijesa, dok su ostali u većoj mjeri zastupljeni minerali: kobalt, zink, selen, kalij i željezo.

Radi bogatstva prehrambenih vlakana čiji udio ovisi o stupnju zrelosti biljke, datulje pomažu kod obnavljanja crijevne flore, ublažavaju proljev, pomažući crijevnoj flori u stvaranju dobrih bakterija. Jednako tako pomažu kod ‘lijenih crijeva’ uz jednostavan recept. Ostaviti datulje preko noći u vodi, ujutro popiti natašte sok koji je voćka ispustila.

Radi visoke razine glukoze i fruktoze dobar su izvor energije posebice ukoliko napravite napitak od bademovog mlijeka s mesnim dijelom datulja, koji će predstavljati odličan energetski stimulans.

Što ako imamo dijabetes? Preporuka je 7 komada datulja, što predstavlja 4g vlakana i dostatnu energetsku vrijednost. Energetska vrijednost 100g datulja iznosi:250kcal.

Ako ne znate kako napraviti bademovo mlijeko, evo recept.

Biljna ”mlijeka” prehrambeno-tehnološkom terminologijom pripadaju u biljne napitke koji se pripravljaju od visokovrijednih namirnica poput lješnjaka, badema, indijskih oraščića i sl. Sadrže zahvalni udio vitamina B12 te minerala mangana i magnezija. Bogata su vlaknima te imaju niži udio zasićenih masnih kiselina.

Napitak od badema  pripravljen kod kuće može stajati u hladnjaku najviše 2 dana.

Sastojci:

  • 250 g badema
  • 800 ml vode
  • 3 datulje
  • malo vanilije
  • malo soli

Postupak:

Očišćene bademe ostavite preko noći u vodi i potom im oguliti kožicu. Tko voli aromatičniju varijantu ovog napitka lagano ih prepržite. Dodajte bademe u blender kao i 800 ml vode te usitnite zajedno s naribanom vanilijom, malo soli i datuljama.  Napitak procijedite kroz gazu. Pulpu zaostalu u gazi nemojte bacati, već iskoristite za pripravljanje energetskih pločica od orašastih plodova.

Hrvojka Becker, inženjer prehrambeni tehnolog
Konzultantica za zdravu prehranu
www.zdravaprehrana.info

 

Facebook komentari

Odgovori