Šareno

Da li ste za Kiviaq?

lifeX.hr

Kiviaq – ime zvuči zaista egzotično, ali pričekajte dok ne čujete kako se priprema, zasigurno ćete izgubiti apetit. Zamislite jelo s takvim opornim mirisom da ga ljudi jedu izvan kuće. Ovo jelo je zimski specijalitet i konzumira se na sjeveru Grenlanda već stoljećima.

Priprema Kiviaqa zapravo uključuje genijalan način čuvanje hrane za zimsko doba kada vlada nestašica.  Zapravo, ovo jelo su fermentirane morske ptice, nešto poput fermentiranog sira i tko nije naučio na takvu hranu može biti vrlo teška za želudac. Priprema ovog čudnog jela ide ovako: prvo se priprema “torba” od kože foke na kojoj je ostao debeo sloj masti, zatim se u nju stavi oko 300-500 malih ptica. Kada je torba napunjena ušije se i namaže sa preostalom masti sve šavove. Takva „torba“ se ostavi ispod gomile kamenja stvarajući tako gotovo anerobne uvjete u kojima meso ptica fermentira 3 a ponekada čak i 18 mjeseci.

Kada dođu oštre zime, zbog mraka i nesigurnog leda lov na svježe meso postaje nemoguće. To je vrijeme kada se ove zakopane vrećice otkopavaju, vreće se izrežu, ptice ogule od perja i fermentirano meso jede sirovo. Navodno, nakon ove fermentacije i kosti postaju jestive. Na Grenlandu Kiviaq smatraju poslasticom i uvijek ga se može naći na lokalnim festivalima, gdje svima iz usta vire ptičje nožice.

Bez sumnje ovaj način konzerviranja hrane je omogućio stanovništvu preživljavanje u teškim uvjetima, bez obzira na nesnošljivu smrad ovakve hrane.

Ako niste previše gadljivi pogledajte kako to izgleda!

 via:tywkiwdbi.blogspot.com

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori