Zdravlje

Da li je to eliksir mladosti?

lifeX.hr

11

Sirova hrana, što mislite o tome? Nema nakuhavanja, pečenja, prženja, ništa tako termički obrađeno već samo sirovo ili eventualno sušeno  do temperature od 45 stupnjeva kako bi svi enzimi i sve ono što doista vrijedi u hrani ostalo i dalje “živo”!

U Htvatsku su ovaj način prehrane donijeli bračni par Lena i Darko Jurić koji su otvorili i prvi restoran sa sirovom hranom u Zagrebu pod imenom Elixir. Više o ovoj priči možete naći na artofrawfood.

Najjednostavnija definicija  row fooda ili po naški sirovojelstva je konzumiranje namirnica u njihovu prirodnom stanju, neprocesirane ili minimalno procesirane, termički obrađene do 45 stupnjeva celzija. Filozofija raw fooda proizlazi iz činjenice da su nekuhane namirnice, poput klica, svježeg voća i povrća, zdravije za čovjeka od kuhanih namirnica. Osobe koje slijede principe raw fooda su eliminirale ili smanjile uporabu kuhanih namirnica.

Raw food nije nov niti moderan koncept, ali je čovječanstvo sada spremno za sljedeću stepenicu na putu k svjesnijem hranjenju. zapravo ovo nije ništa novo, ovakav način hranjenja je poznat čovjeku oduvijek i zbog te iskonske povezanosti s prirodom ovaj koncept  može biti soluciju za mnoge zdravstvene probleme. Dokazi koji podržavaju raw food principe dolaze iz kultura poput Himalajskih Hunza koji većinom jedu sirovu hranu i koji su najdugovječniji narod na planetu. Naravno kada govorimo o ovoj vrsti prehrane tada sve namirnice moraju biti apsolutno organskog porijekla. Najljepše bi bilo da ih sami uzgajate u svojem vrtu, no ako to nije moguće osigurajte si voće i povrće od nekog za kojeg ste sigurni da uzgaja hranu na organski način. A kako row food može biti i pravi eliksir mladostosti.

Recept za namaz:

250 gr sirove heljde, proklijale
1 šalica mljevenog lana
1 žlica sezamovih sjemenki
1 žlica suncokretovih sjemenki, namočene 1 sat
1 češanj češnjaka
3 žlice maslinovog ulja
2 shoju umaka
5 suhih rajčica, namočene i izrezane na komadiće
½ žličice soli
malo papra
1 žličica kurkume
½ žličice đumbira u parhu

Postupak:
Heljdu, lan, sezam, suncokret, češnjak, shoju i ulje stavite u multipraktik i miksajte dok smijesa ne postane kremasta. Dodati suhe rajčice i sve ostale začine i još miksati dok sve ne postane homogeno.

Varijacije:
Namaz od maslina: dodati odkoštene masline, origano i bosiljak
Namaz od paprike: dodati papriku na kockice, papriku u prahu i chili po ukusu

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori