Životne spoznaje

Čujemo li druge

lifeX.hr

cuti druge

Koliko puta smo doživjeli vlastiti trenutak jasnoće. Mjesecima proživljavajući frustracije, konačno je shvatimo što treba učiniti kako bi usmjerili život gdje treba i popeli se na sljedeći nivo svog razvoja. Tada se sjetimo i kako su nama naši najdraži dali baš takve savjete, a mi nismo učinili ništa.

Pitate se zašto? Razlog je je u tome što smo tek u određenom trenutku napokon spremni čuti.

Istina je da su nam odgovori i rješenja na naše probleme uvijek dostupni, ali mi nismo uvijek dovoljno otvoreni kako bi ih čuli.  Jedan od najmoćnijih načina kako doprijeti do rješenja je otvoriti se i pokušati čuti druge – posebno kada se njihovo stajalište razlikuje od našeg.

To zvuči jednostavno. Svi mogu slušati, zar ne? No “čuti” se bitno razlikuje od “slušati”. Možemo slušati, ali nekad se radije već unaprijed ne slažemo, umjesto da poslušamo do kraja ono što nam netko ima za reći. Ponekad to opravdavamo govoreći si kako poznajemo sve relevantne činjenice.  Ponekad pretpostavljamo kako druga osoba nije savršena i stoga ne može s nama podijeliti bilo kakvu mudrost. Često se zatvaramo iz straha da ne pogriješimo ili budemo u krivu, misleći: “Ako prihvatim ono što ova osoba govori, možda to znači da se moram mijenjati.”

Odbijati čuti druge, ne samo da donosi negativnu energiju u našim odnosima i vezama, nego isto tako može blokirati ono što trebamo čuti kako bi se popeli stepenicu više na našem putu razvoja.

To ne znači da trebamo slušati sve oko nas bez ikakvog preispitivanja, to samo znači da budemo otvoreni čuti. Ne zaboravimo kako svaka osoba može biti glasnik – bez obzira što govorila. Uzmite u obzir što druga osoba ima za reći. Možda je baš ona vaš glasnik.

Ako otvorite svoje srce i svoj um, čuti će te rješenja koja vam Svemir nudi, bilo kroz sebe ili kroz druge.

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori