Kultura

Kako crveno može biti mistično ako se poigrate baš ovako

lifeX.hr

Boja je osjetilni doživljaj koji nastaje kada svjetlost karakterističnog spektra  pobudi receptore u mrežnici oka. Boju također pripisujemo površinama objekata, materijalima, svjetlosnim izvorima, itd. ovisno o njihovim svojstvima apsorpcije, refleksije ili emisije svjetlosnog spektra.

Crvena boja  ( valne duljine 625 – 740 nm) ostavlja dubok utisak na svakog čovjeka, ona razdražuje, pobuđuje i uzbuđuje, podsjeća nas na krv, vatru i revoluciju. To je ujedno i boja strasti i seksualnosti. Istraživanja su pokazala da su žene koje su odjevene u crveno privlačnije i seksualno poželjnije od onih koje nose druge boje. Provedeno je pet psiholoških eksperimenata koji su dokazali da muškarci, kada ugledaju u crveno odjevenu ženu, počinju osjećati zaljubljenost. Pri tome su potpuno nesvjesni utjecaja koji ta boja ima njihov doživljaj.

Ovo je jedna od dvije boje koje se, u svim svojim nijansama, smatraju Yang bojom u feng shui-u. Crvena sesmatra povoljnom bojom, ali treba biti oprezan u količini crvene boje kojom se koristimo. Crvena je boja vatre i samim tim vezana za južni sektor doma po feng shui teoriji. Ona donosi život, živahnost, toplinu, sreću i strast, ako je primijenjena u pravoj količini. Ako je ima previše sve pozitivno vezano za nju pretvara se u nervozu, agresiju, nasilje i razaranje.

Ona utječe i na zdravlje. Ubrzava puls i podiže tlak, što je vrlo povoljno za niskotlakaše i letargične osobe. Naime, crvena boja “tjera” naše mišiće da se brže kreću i naši pokreti imaju više snage, pokazalo je istraživanje američkih psihologa. Zato je super po ovoj zima imati nešto crvenp, rukavice , šal ili kapu!

Iskoristite crveno, i zagrijte se s njom!

 

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori