Priče života

Kada malo bolje razmislimo, čovjek ima pravo

lifeX.hr

 

Daniel Suelo 55, prije 15 godina je stajao na rubu metro prenapučenog grada i shvatio kako ništa od toga ne želi. Okrenuo se oko sebe i odustao od života temeljenog na pravilima modernog kapitalizma, te otišao u pustinju. Odustao je od novca i počeo koristiti blagodati prirode.

Nakon što je njegov prijatelj Mark Sundeen ispričao priču o Danielu i dokumentirao njegov život, Seulo je postao inspiracija tisućama amerikanaca koju žive u stalnoj borbi za materijalnu sigirnost.

Sundeen priznaje da je pomislio kako je Daniel potpuno poludio kada mu je rekao da odlazi živjeti u pustinju Moab u Utahu. Nisu bili u kontaktu nekoliko godina, a onda je počeo razmišljati o njemu. Suelo je jednom rekao kako je novac samo iluzija, privid za kojeg mi mislimo da je stvaran. Što je novac? Hrpa papira i kovanica za koje je netko rekao da nešto vrijede. Ako je još jučer vaš dom vrijedio 150.000 eura, danas vrijedi možda 100.000, gdje su nestali tih 50.000 eura??? Sundeen je odjednom shvatio cjelokupnu Danielovu filozofiju i odlučio ga naći.

Pronašao ga je u njegovom domu u pećinama pustinje. Umjesto da prihvati pomoć, Vladine brošure i zakone urbanog života on živi od prirode i onoga što dobije od ljudi s kojim se susreće.

„Moja filozofija je koristiti samo ono što je slobodno dano. Naše cijelo društvo osmišljeno je da morate imati novac, morati biti dio sustava. Ako niste ispadnete jadni. A to nije tako. Treba živjeti u skladu sa svojim srcem a ne s idejama koji nam drugi serviraju“: kaže Daniel.

Kada je bacio svoju vozačku dozvolu i putovnicu  Daniel je promijenio ime iz Shellabarger u Suelo što na španjolskoj znači  Zemlja.

Ah, ne znam kako vi ali mi smo se svi zamislili. Koliko treba imati hrabrosti okrenuti leđa svim blagodatima i urbanom komforu, vratiti se prirodi i konačno postati slobodan, potpuno slobodan.

Prava je sloboda kada nemaš što izgubiti i više te ništa ne posjeduje. Možemo li mi imati takav odnos prema svemu što posjedujemo? Zapravo kada malo bolje pogledamo izgleda sve te stvari posjeduju nas, a ne mi njih,  mi živimo u strahu da ih ne izgubimo, mi smo ti koji se grčevito drže za materiju i sve njene blagodati.

Možda je vrijeme da razmislimo i promijenimo točku gledanja, možda je vrijeme da pojam sigurnosti s neček tako krhkog i nesigurnog kao što je materija i novac,  prebacimo na onu točku u nama koja šapuće božanskim titrajem. Kada spoznamo i otkrijemo tu sigurnost, zauvjek ćemo ostati slobodni!!


via:Boing Boing

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori