Zdravlje

Čokolada i zdravlje kostiju

lifeX.hr

cokolada

Postoje opravdanje sumnje da čokolada umanjuje apsorpciju kalcija. Naime, čokolada sadrži oksalat – prirodni sastojak u kakao – što može inhibirati apsorpciju kalcija. Ali znanstvenicu još uvijek nisu sigurni da li čokolada zaista uzrokuje probleme kod ljudi koji moraju konzumirati kalcijem bogatu prehrani zbog stanja svojih kostiju.

Zabrinutost zbog apsorpcije kalcija i zdravlja kostiju, dolazi iz studija iz 2008 godine koja je utvrdila da su starije žene koje su konzumirale jednu ili više porcija čokolade dnevno imale manju gustoću kostiju i manje snage nego što je to bilo u žena koje su jele malo čokolade.  Istraživači vjeruju da bi to moglo biti zbog oksalat koji inhibira unos kalcija, ali i zbog šećera u čokoladi koji može povećati izlučivanje kalcija.

Dobra strana čokolade je da sadrži flavonoide koji su dobri za zdravlje. Svakako su potrebna daljnja istraživanja kako bi se  u potpunosti utvrdila ulogu čokolada u ravnoteži kalcija i zdravlja kostiju

U međuvremenu, ako unosite dodatnu količinu kalcija u organizam, za svaki slučaj jedite čokoladu u umjerenim količinama. Svaka umjerenost je dobra, pa tako i umjerenost s čokoladom.

Pročitajte:

Njeno veličanstvo čokolada

Šećer-bič moderne prehrane

Facebook komentari

lifeX.hr

Odgovori